Hlavní obsah

Zájemce o koupi traktoru zlákala internetová nabídka, naletěl však podvodníkům

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O více než 150 tisíc korun přišel třiačtyřicetiletý muž z Kroměřížska, který si chtěl pořádkem dubna prostřednictvím internetu pořídit traktor. Případem nevydařeného nákupu se v těchto dnech zabývají kroměřížští kriminalisté.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto.

Článek

„Na internetovém inzertním portálu si Kroměřížan začátkem dubna vyhlédl inzerát s prodejem traktoru značky Zetor v hodnotě 107 tisíc korun. Nabídka se mu líbila, a proto se rozhodl zemědělskou techniku zakoupit,“ informovala v úterý 16. dubna mluvčí kroměřížské policie Simona Kyšnerová.

U inzerátu byl odkaz na zahraniční společnost se sídlem v Německu, která traktor prodávala, a tak vyplnil kontaktní on-line formulář. Ještě ten den mu přišel e-mail, že stroj je k dispozici.

Zpráva byla v českém jazyce, jednalo se však o text přeložený překladačem. Sdělení kupujícího odkazovalo na další zprostředkovatelskou společnost, tentokrát se sídlem v Litvě.

„Muž vyplnil potřebné údaje a obratem obdržel pokyny k platbě za traktor a dopravu v eurech. Jednalo se o částku zhruba 123 tisíc korun. Peníze odeslal na účet v Irsku. O platbě vyrozuměl obě společnosti a následně mu přišla zpráva, že zboží bude do tří dnů doručeno,“ uvedla policistka.

Druhý den přijal další zprávu s tím, že musí ještě zaplatit clo ve výši okolo 30 tisíc korun. Tuto částku také uhradil. Vzhledem k tomu, že mu traktor nebyl ve stanovené lhůtě doručen, rozhodl se od smlouvy odstoupit a chtěl vrátit peníze.

„Zaslal proto prodávající společnosti e-mail. Dostal odpověď, že částka, ale bez poplatků, mu bude vrácena na účet do sedmi dní. Do dnešního dne však peníze ani traktor neobdržel. Byla mu tak způsobena škoda za více než 150 tisíc korun. Případ jsme kvalifikovali jako trestný čin podvod,“ dodala policejní mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám