Hlavní obsah

Zahraniční filmový projekt, jaký v Čechách nebyl posledních patnáct let, vznikne z části i ve Zlíně

Novinky, Magdaléna Hladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínské animátory čeká velká výzva. Ve spolupráci s produkční společností MAUR film se budou podílet na výrobě celovečerního animovaného snímku Fany byla při tom. Projekt, který vzniká v koprodukci týmů z Německa, Belgie, ČR a Lucemburska, přiblíží divákům historické události spojené s rokem 1989.

Foto: zdroj: MAUR Film

Ilustrační kresba z filmu Fany byla při tom

Článek

Hlavní příběh nového animovaného filmu, který je určený zejména dětem ve věku 8–12 let, vypraví o holčičce Fany, která o prázdninách roku 1989 hlídá psa své kamarádce Sofii. Po prázdninách ale Sofie nepřijde zpátky do školy a Fany se od rodičů dozví, že kamarádka emigrovala do tehdejšího Západního Německa.

Samotná Fany řeší, co s nešťastným pejskem – jak ho kamarádce vrátit. Po několika marných i nebezpečných pokusech ale nakonec vše dopadne dobře, velké dějiny pro jednou v dobrém zasáhnou i do života naší hlavní hrdinky Fany. Opona padne, hranice se otevřou a ona se může znovu setkat se svojí nejlepší kamarádkou.

Scénář vychází z dětské knížky, která byla v Německu velmi úspěšná, získala i prestižní literární ocenění a přirozeným způsobem propojuje svět a vidění dětí se skutečnými historickými událostmi.

Film vzniká v několika paralelně pracujících týmech v různých zemích. V České republice se chystají například tzv. klíčové fáze animace. Pozadí, prostředí, interiéry nebo rekvizity se připravují v Belgii. Lucembursko řeší postprodukci a hudebního skladatele.

Animační štáb za Českou republiku byl sestaven na základě obtížného výběrového řízení. „Oslovili jsme přes 60 animátorů. Výběrovým řízením, resp. náročnými animačními testy hlavních supervisorů, nakonec prošlo sedm z nich,” uvedl producent společnosti MAUR film Martin Vandas.

Čtyři ze sedmi úspěšných animátorů pochází ze Zlína. Právě zlínské studio Kouzelná animace by mělo podle předpokladů připravit více než třetinu animace, která vznikne na české straně. Výsledek jejich práce by měli spatřit diváci ve více než 40 zemích celého světa. Ostatně i proto film vzniká také v anglické verzi, která je základním podkladem pro animaci.

Rozpočet projektu je více než 5,5 miliónu eur. Podle odhadu Martina Vandase, se na financování projektu podílí zhruba 40 subjektů, mezi kterými lze najít státní fondy všech zúčastněných zemí, včetně prestižního panevropského fondu Eurimages a v neposlední řadě i český Státní fond kinematografie. Mezi distributory se řadí také několik televizí, včetně nejprestižnější TV Arte nebo speciálního dětského kanálu Kika.

Film má být uveden do kin u příležitosti výročí listopadu 1989. „Jestli všechno klapne, animovat se začne už od letošního února a pojede se v kuse 11 měsíců. Už teď víme, že to bude hektické, ale má to smysl, protože uvedení při 30. výročí listopadu 1989 považuji za opodstatněné a vhodné,” dodal Vandas.

Reklama

Výběr článků

Načítám