Hlavní obsah

Zahájení Letních shakespearovských slavností se blíží. Na Špilberku již za necelý měsíc

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvacet představení bude oslavou dvacátého ročníku v Brně. Slavnosti zahájí 17. července historicky nejúspěšnějším představením Veselé paničky windsorské. Již jedenáct let v hlavních rolích excelují Bolek Polívka, Simona Stašová a Eva Režnarová.

Foto: Michal Růžička
Článek

Veselým paničkám windsorským budou na Špilberku náležet tři večery (17, 18. a 19. července). Pobaví a rozesmějí jistě jak mnohokrát předtím. Následovat bude premiérové představení Shakespearovy Zimní pohádky v režii Pavla Kheka. Zimní pohádka nepochybně zaujme tématem zrazené lásky a žárlivosti, které anglického dramatika fascinovalo celý život. Také však přesunem děje ze Sicílie k nám do Čech. Jen geografie příliš nesedí. William Shakespeare nám totiž ve své hře přisoudil moře. Jako Leontes se představí Martin Hofmann v alternaci s Michalem Isteníkem, jeho ženu Hermionu ztvární Petra Špalková, jejich děti Kristián Špiner a Veronika Arichteva. V roli Pauliny diváci uvidí Alenu Mihulovou. (Zimní pohádka čtyřikrát po sobě: 21. až 24. července.)

Dva večery (26.7. a 27. 7.) budou náležet Komédii omylov. Inscenace z Bratislavy uvede nejkratší Shakespearovu hru, která překračuje hranice žánrů, brzy však doznává podobu frašky. Autor rozvinul i brilantní úvahu o vztazích muže a ženy, o významu jejich lásky a úcty. „Svým způsobem je Komedie omylů bláznivým kolotočem ztrát a nálezů,“ tvrdí překladatel Martin Hilský. 28. července možno zhlédnout Zkrocení zlé ženy – ostravské nastudování v režii Vojtěcha Štěpánka je další premiérou letošního ročníku v Brně.

Dobrý konec všechno spraví (30., 31. 7. a 1.8.) Méně známá, něžně melancholická Shakespearova komedie pyšného odmítání a vytrvalé naděje v režii J. A. Pitinského si získala diváky při loňské premiéře. Mnoho povyku pro nic se bude hrát 5.,6. a 7. srpna. V režii Jiřího Menzela se představilo poprvé na Letních shakespearovských slavnostech v roce 2014. Večer 8. srpna bude náležet premiéře Othella v podání Prague Shakespeare Company (hrát se bude s českými titulky). Odvážné nastudování slavné tragédie pronikající do nejhlubších zákoutí smyslné touhy a žárlivosti potěší všechny milovníky klasiky v originále. Hlavní roli přijal britský herec Nari Blair-Mangat, který ji ztělesnil na předních britských scénách. Je znám i z filmových rolí.

Letošní ročník uzavře Hamlet v režii Michala Vajdičky s Jaroslavem Pleslem v hlavní roli (9., 10., 11.8.) S velkou diváckou odezvou se hraje od léta 2017.

Pořadatelem Letních shakespearovských slavností je agentura SHOCK, generálním partnerem PPF. Vstup na Špilberk je i letos možný pouze hlavní branou z ulice Gorazdovy, přístup po schodech zůstává dosud uzavřen. Diváci mohou využít také MHD – linka č. 80 odjíždí z ulice České. Kompletní informace na www.shakespeare.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám