Hlavní obsah

Záhadný nápis na kameni nedaleko Sušice čeká na rozluštění

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Otavy poblíž Sušice leží kámen se zvláštním nápisem a nacistickým symbolem. Kdo a proč ho zde vytvořil, zůstává záhadou.

Foto: Jan Kaše

Kámen na Pátečku u Sušice

Článek

Páteček je známé místo u Otavy. Lidé sem vyráží na procházky a další relaxační aktivity. Tomu, kdo je pozorný, jistě neujde jedna zvláštnost – na pravém břehu řeky je nenápadně umístěn kámen s nápisem a hákovým křížem.

Policejní pluk?

Na kameni je v horní části mezi letopočty 1940 – 1941 vyrytý hákový kříž. Další řádek obsahuje toto sdělení: REGB . SCHEMPP. Poslední údaj je „Insp. BRAND“.

Slovo REGB by mohla být zkratka pro Regiment (pluk) Böhmen, resp. Polizei-Regiment Böhmen, který byl součástí německé pořádkové policie (Ordnungspolizei).

V květnu 1939 dostal generálporučík ochranné policie Jürgen von Kamptz za úkol zformovat stálou policejní strukturu v Protektorátu.

„Původní operační skupiny byly v červnu 1939 přetransformovány na pluky, které zůstaly rozmístěné podle stejného teritoriálního principu… Do poloviny října se policejní útvary v podstatě vrátily k původní sestavě z července 1939. Její základ opět tvořily dva pluky ochranné policie, přejmenované na Policejní pluk ´Böhmen´ a Policejní pluk ´Mähren´,” uvádí Jan Vajskebr a Radka Šustrová v článku Německá bezpečnostní opatření v Protektorátu Čechy a Morava na začátku války.  

Co znamená slovo Schempp?

Slovo Schempp ve slovníku nenajdeme. Přes internet nelze ani dohledat souvislost s 2. světovou válkou, až na jednu výjimku.

Pokud zadáme toto slovo do vyhledávače, dostaneme se až na webové stránky www.schempp-hirth.com. Zde získáme zajímavou informaci, že jistý Martin Schempp, který se narodil v roce 1905 ve Stuttgartu, založil v roce 1935 v německém Göppingenu továrnu na výrobu sportovních letadel. Za války pak byla výroba zcela podřízena vojenským potřebám, kdy byly produkovány součásti pro letadla zn. Messerschmitt. Tato informace však zřejmě nebude mít se samotným nápisem na kameni nic společného.  

„Schmepp“ tedy může být symbolické označení pluku, což se běžně dělalo nejen v nacistických ozbrojených složkách.

Dobové prameny mlčí

Pokud budeme procházet protektorátní tisk, jako například České slovo či Venkov, nenajdeme žádnou zmínku o tom, že by se zrovna na tomto místě odehrálo něco významného. Stejná je situace i v případě Pamětní knihy města Sušice z let 1935 - 1943.

„O jeho původu a důvodu zhotovení není z oficiálních zdrojů nic známo. Podle neověřených informací ho museli do tvrdého kamene vyrýt podle nákresu důstojníků SS váleční vězni na upomínku vojenského triumfu třetí říše nad Československem,“ uvádí kniha Památky města Sušice.

Tato verze se jeví jako pravděpodobná, ovšem trochu do ní nezapadá letopočet 1940-1941. Jaký by měl význam? Lze pochopit, že by autor nechal vyrýt datum zhotovení desky. Toto časové rozpětí by však nasvědčovalo tomu, že v těchto místech mohla v uvedeném období pobývat nějaká jednotka, spadající pod Polizei – Regiment Böhmen. Nebo je snad skutečnost úplně jiná?  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám