Hlavní obsah

Začíná sbírka na obnovu hrobů významných osobností

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvního července odstartuje veřejná sbírka na záchranu významných hrobů. Správa pražských hřbitovů obdržela jako historicky druhá nezisková organizace podporu Fóra dárců, a tak bude možné na tuto veřejnou sbírku přispívat i prostřednictvím dárcovských DMS.

Foto: Jiří Cysař

Olšanské hřbitovy

Článek

Z výtěžku sbírky budou opraveny nejohroženější náhrobky, které jsou v projektu zařazeny déle než dva roky a které doposud nenašly adopční nájemce. Přispět mohou zejména ti, kterým není lhostejný stav hrobů významných postav naší historie, ale nechtějí nebo nemohou přijmout závazky plynoucí z dlouhodobé adopce.

Záštitu nad veřejnou sbírkou poskytla radní hlavního města pro oblast školství, sociální politiky Irena Ropková.

Výsledkem dvou let fungování projektu adopcí je více než sto zachráněných náhrobků a velká řada nově zařazovaných hrobů do tohoto Projektu. Do projektu bylo prozatím zařazeno 181 hrobů. Zatím se podařilo zachránit 103 z nich, 77 hrobů má adopčního nájemce, 8 hrobů bylo opraveno z darů, čtyřikrát byla obnovena nájemní smlouva s rodinnými příslušníky, v 9 případech jsou jednání o adopci před podpisem smlouvy.

„Dalších 20 hrobů v těchto dnech zařazujeme do Projektu, z čehož je 5 zařazeno již na žádost o uzavření adopce. Ve 26 případech byly opravy či rekonstrukce náhrobků dokončeny, v dalších 15 pak byly práce zahájeny v letošním roce. Průměrná cena oprav se pohybuje okolo 50 tisíc Kč, v několika případech tuto částku i převýšila. Zavedení podobného projektu již připravují další města ČR,” sdělila Oldřiška Dvořáčková, koordinátorka projektu Adopce hrobů. 

Příkladem již opravených a adoptovaných hrobů je hrob Jana Karafiáta, spisovatele a autora Broučků, nebo Ladislava Stroupežnického, dramaturga a dramatika. Mezi dalšími můžeme najít hrob Eduarda Basse, spisovatele a autora Klabzubovy jedenáctky, a také místo posledního odpočinku Karla Havlíčka Borovského, novináře a spisovatele.

Je třeba se zamyslet nad tím, jak bylo možné nechat místa odpočinku českých známých osobností zchátrat - a jak pomoci s obnovou dalších míst odpočinku slavných osobností.

Architekt a historik architektury Zdeněk Lukeš k tomu řekl:Projekt adopce hrobů považuji jednak za skvělý nápad a jednak za příležitost, jak připomenout významné osobnosti naší historie, i ty, na něž se bohužel již zapomnělo. A také, jak opravit často z uměleckého hlediska mimořádně cenné náhrobky – tuto rozměry malou, ale významem důležitou součást české architektury a výtvarného umění. Ti, kteří se do projektu zapojují, současně dokazují, že kulturní a společenský odkaz minulých epoch jim není lhostejný. Po mnoha letech nezájmu o toto téma to zní velmi nadějně…“

Reklama

Výběr článků

Načítám