Hlavní obsah

Začíná přehlídka folkloru Brněnsko tančí a zpívá

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 15. a 21. června se v centru Brna uskuteční 42. ročník přehlídky folklorních souborů a skupin. Lidové kroje, tance a zvyky představí děti i dospělí z Brna a okolních obcí.

Foto: Jiří Smutný

Ilustrační foto

Článek

První ročník přehlídky Brněnsko tančí a zpívá se konal z iniciativy brněnské etnografky Zdenky Jelínkové již v roce 1975 jako součást národopisných slavností v Troubsku. V roce 1980 brněnské soubory nadchly krásou krojů a tanců diváky i etnografy na Mezinárodním folklórním festivalu ve Strážnici.

Čtvrtek 15. června je vyhrazen dospělým. V 17 hodin vyjde krojovaný průvod z Moravského náměstí na náměstí Svobody a zpět. V programu se od 17.30 hodin postupně představí Národopisný soubor Ferdinanda Volka z Tuřan, Háječek z Ostopovic, Slavkovská chasa, Krojovaná skupina z Komína, Orelská chasa vod Pozořic, Podskalák Troubsko, Bohunická chasa, Křenovák, Rozmarýn z Újezdu u Brna, Začanští mužáci, Střelická chasa, Líšňáci a dudáci Ondřej a Lucie Tryhukovi.

Ve středu 21. června v 16 hodin vystoupí na Moravském náměstí dětské soubory Omičánek z Omic, Komíňáček z Brna, Šternovjánek z Újezdu u Brna, Relíček ze Šlapanic, Jamírek z Újezdu u Brna, Líšňáček z Brna, Bystrouška z Bílovic nad Svitavou a Javorníček z Brna.

Reklama

Výběr článků

Načítám