Hlavní obsah

Žáci z Mostecka úspěšní v krajském kole konverzačních soutěží

Novinky, Martin Kučera

V krajském kole konverzačních soutěží v anglickém a německém jazyce, které se na konci března konalo na Obchodní akademii v Pařížské ulici v Ústí nad Labem, se rozhodně neztratili ani žáci a žákyně škol z Mostecka.

Foto: Schola Humanitas

Okresní kolo Středoškolské odborné činnosti

Článek

Mezi němčináři v kategorii středních škol zvítězil Alois Habětín ze Střední školy diplomacie a veřejné správy Most. V kategorii II. A (žáci 8. a 9. tříd) byla druhá Eliška Černá (ZŠ s RVJ a MŠ Litvínov). Rovněž druhý byl v kategorii II. B (tercie a kvarta gymnázií) Martin Knol z mosteckého gymnázia. Do třetice druhé místo získal Lukáš Potzel (ZŠ Komenského Most) v kategorii II. C, která je určena pro žáky mající možnost komunikovat v cizím jazyce i mimo výuku.

Zahanbit se nedali ani soutěžící v anglickém jazyce. Tam byli z mosteckých zástupců úspěšnější středoškoláci. V kategorii III. A (gymnázia) obsadil třetí místo Miroslav Heres (Gymnázium Most), třetí byl také Martin Beneš (SOŠ InterDact Most) v kategorii III. C (ostatní střední školy).

Hned dvě medailové pozice si z Ústí nad Labem odvezli mostečtí zástupci v kategorii III. B. V té soutěžili středoškoláci, kteří mají možnost komunikovat v cizím jazyce i mimo výuku, bez rozdělení podle typu školy. Druhý byl Josef Cicko (SŠ Educhem Meziboří), třetí pak František Rozboril (Gymnázium Most). 

Každoročně již od roku 1978 soutěží talentovaní středoškoláci také se svými odbornými pracemi ve Středoškolské odborné činnosti. Partnerem 41. ročníku SOČ, který byl vypsán v osmnácti oborech, je národní registrátor domén CZ.NIC. Okresní kolo soutěže proběhlo ve Schole Humanitas Litvínov za spolupořadatelství této školy a Střediska volného času Most. V Litvínově studenti představili pět prací zařazených do dvou oborů. Tři z prací byly porotou postoupeny do krajského kola SOČ v Ústí na Labem.

Postupující práce:

Obor 1 – Chemie

1. - Pavel Lukáš, SŠ Educhem Meziboří: Oxidační stabilita motorové nafty s přídavkem biosložky

2. - Eliška Vobořilová, Schola Humanitas Litvínov: Syntéza účinných látek vybraných léčiv a jejich analýza

Obor 8 – Ochrana životního prostředí

1. - Šimon Suchopárek, Schola Humanitas: Vyhodnocení početnosti a biotopových preferencí skokana štíhlého na mosteckých výsypkách

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám