Hlavní obsah

Žáci v rámci předmětu volba povolání navštívili provoz firmy vyrábějící konektory

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žáci devátého ročníku Základní školy v Habartově dostali možnost nahlédnout pod pokličku fungování firmy, která se zabývá navrhováním a výrobou nejrůznějších konektorů, které se používají v automobilovém průmyslu či elektrotechnice.

Foto: Aleš Plevka

Deváťáci při vstupu do firmy ept connectors s.r.o.

Článek

Ve středu 12. prosince se celá devátá třída přesunula z Habartova na dvě hodiny do nepříliš vzdálené Svatavy. Tam nás v administrativní budově již čekali zástupci české pobočky nadnárodní firmy ept connector s. r. o. - T. Musil a I. Marková, kteří se stali našimi zasvěcenými průvodci.

Na úvod oba představitelé firmy sdělili žákům něco o historii svého podniku a také o výrobním sortimentu a zahraničních provozech. Na pořadu pak byla zevrubná prohlídka výroby.

Nejprve jsme nahlédli do oddělení, kde pracovali odborníci na počítačích a kde byly navrhovány a vytvářeny trojrozměrné podoby budoucích produktů. Poté jsme se již přemístili do výrobních hal. Zde byl žákům popsán a dokumentován celý výrobní postup od nasypání umělohmotného granulátu do stroje, jeho roztavení, přes vstřikování a lisování až po konečnou kompletaci a dočištění daných součástek.

Následovně jsme opět podstoupili přesun zpět do zasedací místnosti, kde se našlo i dostatek prostoru a času pro dotazy žáků. Ty směřovaly např. k výši výdělků, pracovním podmínkám, firemním benefitům či třeba i k tomu, s jakou kvalifikací by se ve firmě v budoucnu mohli žáci uplatnit.

Cílem exkurze bylo ukázat žákům, že i průmyslový provoz nemusí být špinavý, přespříliš hlučný či jinak zdraví ohrožující. Snad i tato návštěva přiměje některé ze žáků k zamyšlení nad tím, jestli by nebylo lepší zvolit technický učební obor, který má v regionu budoucnost, než sice populární kosmetičku, kadeřnici, kuchaře či číšníka, kterých je ale na trhu práce přebytek, a tudíž šance na brzké a dobře ohodnocené zařazení do pracovního procesu je takřka mizivá.

Vše se odehrálo i s vidinou toho, že firma ept plánuje svůj další rozvoj a v dohledné době - tj. horizontu několika let - by mohla za příznivých finančních podmínek investovat prostředky do vzniku moderního provozu, který by měl vzniknout právě v Habartově. V něm se však bude jednoznačně sázet, jak uvedl pan Musil, na moderní stroje a jejich efektivnější obsluhu, kterou budou však zvládat jen lidé s odpovídající kvalifikací, a proto třeba nynější vhodný výběr učebního oboru (např. obráběč kovů, nástrojař, mechanik-opravář apod.), může žákům v budoucnu zajistit dobrou práci v místě jejich bydliště. 

V tomto směru neponechává firma nic náhodě, a proto začala se spoluprací s ISŠTE Sokolov, které tlumočí své požadavky na budoucí pracovníky. Ti si tak své fungování ve výrobě ve firmě ept mohou vyzkoušet již i během studia v rámci odborné praxe.

Myslím si, že toto je cesta, která by mohla inspirovat i jiné subjekty v regionu a tím i přispět ke zlepšení situace v zaměstnanosti na Sokolovsku. Některým našim deváťákům mohla alespoň trochu pomoci při jejich nelehkém rozhodování, během nějž si vybírají místo svého dalšího vzdělávání a tak trochu i směřování prvních let své pracovní kariéry.

Reklama

Výběr článků

Načítám