Hlavní obsah

Žáci dobrušské základní umělecké školy vkročí na prkna, která znamenají svět

• Aktualizováno
Novinky, Dana Ehlová

Na divadelní prkna, která znamenají svět, vkročí v pondělí 25. března ve velkém sále Společenského centra – Kino 70 v Dobrušce v podvečer žáci místní základní umělecké školy. Uvedou zde premiéru pohádky Byl jednou jeden drak.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Na divadelní prkna, která znamenají svět, vykročí v pondělí 25. října ve velkém sále Společenského centra – Kino 70 v Dobrušce žáci místní ZUŠ.

Článek

Pohádku Byl jednou jeden drak na motivy příběhu Josefa Lady v dramatickém zpracování Alexe Koenigsmarka nastudovali žáci dobrušské zušky pod vedením svého učitele MgA. Jana Holka.

„S nápadem na její uvedení na dobrušskou scénu přišel pan učitel Holek, který je od září novým vyučujícím literárně-dramatického oboru ZUŠ v Dobrušce. Sám pohádku režíruje a jeho dílem je hudba, která pohádku provází,“ prozradila Martina Rašková ze ZUŠ Dobruška.

„Premiéra pohádky byla původně (když se od září dali žáci s panem učitelem do studování hry) plánována na 20. května 2019, kdy ji v dopoledních hodinách zhlédnou mateřské a základní školy. Nicméně všichni jsou z té práce tak nadšení (a hlavně jsou šikovní!), že byla škoda pohádku nevypustit na světlo dřív,” dodala. 

Tomuto nadšení vyšlo vstříc i město Dobruška, které malým hercům zapůjčilo jeviště nejen na premiéru, ale také v době výuky, aby si mohli aktéři pohádky nové prostředí důkladně osahat.   

Na realizaci představení se podílejí i kolegové výtvarníci: „Kulisy pro pohádku namaloval zejména dobrušský výtvarný obor pod vedením paní učitelky Petry Žďánské, některé sám pan učitel Holek, který je pro hudbu a divadlo velice zapálený,“ uvedla Martina Rašková.  

Po vzoru velkých divadel tedy ještě dodejme, že veselou, téměř popletenou hudební pohádku s drakem Kabrahárem, princeznou Ankou, líným Honzou, čarodějnicí Kanimůrou, čertem Haramášem a dalšími pohádkovými bytostmi režíruje MgA. Jan Holek a na jevišti se představí Alžběta Balcarová, Slavomír Bílek, Eliška Čtvrtečková, Agáta Dyntarová, Klára Hůlková, Veronika Kotvová a Oliver Schejbal.  

Všichni jmenovaní se na velkou premiéru, která začíná v 18 hodin, opravdu těší. Sám režisér se vyjádřil v tom smyslu, že to pro něho byla a je velice příjemná práce. Ač v letošním školním roce učí na třech zuškách, vše stíhá a dává do nastudování neuvěřitelně moc energie.  

Takže? Zlomte vaz!

Reklama

Výběr článků

Načítám