Hlavní obsah

Zachráněná samice sokola je opět na svobodě

Novinky, Jiří Šafránek

V pátek 14. září vypustili pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Lesů hl. m. Prahy na vrchu Vítkov samici velmi vzácného sokola stěhovavého, která byla nalezena zraněná před několika dny v centru Prahy.

Foto: Petr Kolka

Samice vzácného sokola před vypuštěním.

Článek

Zraněná samice velmi vzácného dravce sokola stěhovavého byla nalezena 9. září v OD Kotva. Přivolaní pracovníci Záchranné stanice pro volně žijící živočichy Lesů hl. m. Prahy dravce převzali a zajistili odborné ošetření a následnou péči. Naštěstí se ukázalo, že nedošlo k žádnému vážnému poranění. Sokol mohl být po týdnu rehabilitace v záchranné stanici opět vypuštěn do volné přírody.

Nalezená samice je původem z Německa a byla označena jako mládě na dálku čitelným kroužkem. Ornitologové o ni vědí, že jde o ptáka, který se v Praze zdržuje již dva roky společně se samcem. Doufají tady, že se brzy po vypuštění znovu vrátí k samci.

Sokol stěhovavý (Falco peregrinus) je kriticky ohrožený druh dravého ptáka, který před několika desetiletími téměř vyhynul v celé Evropě. Díky systematické ochraně sokoli v současné době postupně znovu osidlují svoje historická hnízdiště, kterými jsou zejména vysoké a klidné skalní stěny. Vhodných nerušených lokalit tohoto typu ovšem v přírodě ubývá a počty hnízdících párů zůstávají tedy stále velmi nízké – aktuálně v celé ČR hnízdí přibližně 50 párů. Někteří ptáci proto hledají pro hnízdění alternativy ke skalnímu prostředí v podobě měst a jiných technických staveb v krajině. Do měst sokoly přitahuje velký nadbytek dostupné potravy v podobě hejn městských holubů.

Za účelem ochrany sokolů v Praze vznikla pracovní skupina, jejímž cílem je mapovat přítomnost jednotlivých ptáků v oblasti Prahy a na základě zjištěných poznatků pro ptáky vytvořit hnízdní podmínky na vhodných místech. V rámci tohoto úsilí jsou tedy oslovováni vlastníci objektů, v jejichž areálech se sokoli vyskytují za účelem instalace hnízdních budek. Takto se již podařilo navázat spolupráci s farnostmi Karlín a Vršovice a se společností Pražská teplárenská a. s. Budka v teplárenském areálu v Michli je aktuálně obsazena druhým pražským párem.

Dění kolem pražských sokolů a jejich osudy je možno sledovat na facebookových stránkách pražského projektu.

Reklama

Výběr článků

Načítám