Hlavní obsah

Záchranáři trénovali zásah u hromadného neštěstí

Novinky, Jakub Romba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Havárie autobusu nebo několika osobních vozidel. Přesně tyto scénáře byly námětem metodického zaměstnání moravskoslezských záchranářů, které se konalo ve čtvrtek a v pátek 22. a 23. června ve Frýdku-Místku.

Foto: Jakub Romba
Článek

Areál Školského výcvikového zařízení HZS ČR posloužil jako skvělé zázemí pro umístění tří samostatných ploch, přičemž na každé z nich čekalo v tropických vedrech na záchranáře 40 figurantů a jiný scénář hromadného neštěstí.

Úkolem zasahujících posádek pak bylo v poměrně malém počtu zachránců celou situaci zvládnout podle zavedených postupů a zachránit co možná největší počet pacientů, a to do jedné hodiny a dvaceti minut od příjezdu na místo. Scénáře na třech plochách se pak opakovaly pětkrát denně po dobu dvou dnů.

Hromadné neštěstí se od běžných zásahů liší zcela jiným postupem, hlavní komplikací je v tomto případě čtyřnásobné převýšení pacientů nad zachránci. Úkony, které záchranáři na místě takovéhoto zásahu vykonávají, přibližuje mluvčí ZZS MSK Lukáš Humpl: „Jedná se o zdravotnickou organizaci místa zásahu, třídění zraněných v poli (autobusu, vozidlech a okolí), přetřídění při vstupu do vytvořeného obvaziště zraněných, stejně jako jejich účelný a plánovitý odsun do příslušných nemocnic. Týmy ZZS při každém scénáři realizují i vysoce specializovanou léčebnou a ošetřovatelskou péči zraněným pacientům – figurantům.”

Každý den bylo na místě nácviku 120 figurantů z řad veřejnosti, dále 40 školitelů Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS MSK, 30 posádek záchranářů, policisté i hasiči... Pro účely tohoto cvičení vznikl v přilehlé budově improvizovaný dispečink, kde operátorky linky 155 zajišťují odsun pacientů do nemocnic tak, jak by tomu bylo v případě reálné situace hromadného postižení zdraví.

„Hromadné neštěstí patří v praxi zdravotnické záchranné služby mezi nejobtížnější situace, s nimiž se nejen zdravotníci, ale i ostatní složky záchranného systému setkávají. Profesionální zvládnutí takové události je přitom klíčové pro minimalizaci následků a úspěšné poskytnutí pomoci všem postiženým. Nácvik zvládnutí celého zásahu proto patří mezi velmi důležité součásti přípravy záchranářů na tyto události,” dodal Humpl.

Nutnost kvalitní přípravy záchranářů na tento typ událostí v minulosti ukázalo několik tragických zásahů. Mezi nejznámější patří například srážka tramvají v Ostravě v roce 2008, kde 52 lidí utrpělo zranění a dva zemřeli, dále vlakové neštěstí ve Studénce v letech 2008 (77 zraněných, 6 mrtvých) a 2015 (27 zraněných, 2 mrtví).

Reklama

Výběr článků

Načítám