Hlavní obsah

Záchranáři o víkendu ošetřili několik zraněných lyžařů v horských střediscích

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravskoslezští záchranáři během uplynulého víkendu ošetřili několik zraněných lyžařů, běžkařů a snowboardistů. Ve dvou případech musel dokonce vzlétnout také vrtulník.

Foto: ZZS MSK

Ilustrační foto

Článek

K prvnímu případu byli přivoláni v sobotu dopoledne do Tošovic na Novojičínsku. Sedmnáctiletý snowboardista zde utrpěl poranění horní končetiny a pánve. Musel být proto převezen do ostravské Fakultní nemocnice.

Starší žena se zase zranila při lyžovaní na Bílé v Beskydech. S podezřením na otřes mozku a poranění horní končetiny ji nejprve ošetřili horští záchranáři a náhodně přítomný lékař, poté byla předána posádkám zdravotnické záchranné služby. Během lyžařských závodů se zranili i dva lyžaři v Mostech u Jablunkova.

Vážnější zranění si vyžádal náraz sedmiletého chlapce do sloupu při sjezdu v Jeseníkách. Před příjezdem záchranářů byl podle svědků v bezvědomí. "Se záchranáři chlapec později komunikoval. Pozemní posádka ho po ošetření předala k leteckému transportu kolegům LZS Olomouc, neboť ostravský vrtulník v té době zasahoval u jiného pacienta v kraji," uvedl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Záchranáři v sobotu odpoledne zasahovali se členy horské služby ještě na Ovčárně a Karlově v Jeseníkách, kde došlo ke zranění běžkaře a jedenáctiletého chlapce po pádu na lyžích. Oba byli po ošetření přepraveni do nemocnice v Bruntále.

V neděli vyjížděli posádky opět do Bílé, kde bylo nutné ošetřit dvaatřicetiletého muže s poraněním obličeje, hrudníku a dolní končetiny. Následně byl převezen na úrazovou ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku. Dvě pacientky se pak zranily na Bruntálsku, a to při pádu na lyžích a běžkách – v Horním Václavově a na Karlově.

Vrtulník zasahoval ještě v neděli odpoledne v Rusavě na Zlínsku. Při pádu na snowboardu si sedmnáctiletý mladík přivodil poranění páteře. Po zajištění a uložení do vakuové matrace jej letečtí záchranáři přepravili do Fakultní nemocnice v Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám