Hlavní obsah

Začátek srpna se ve vile Stiassni ponese ve znamení významného výročí

Novinky, Kateřina Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 4. srpna tomu bude přesně 90 let, co manželé Stiassni získali stavební povolení a zahájili tak stavbu své brněnské vily. Během prohlídek si totiž významné výročí připomenou ve vile Stiassni po celý první srpnový víkend.

Foto: archiv vily Stiassni

Stavba vily z druhé poloviny roku 1927.

Článek

To, že dnes můžeme obdivovat krásnou a čistou architekturu Ernsta Wiesnera a honosné prvorepublikové interiéry vily Stiassni, odstartovalo stavebního povolení pro manžele Alfreda a Hermine Stiassni, vydané dne 4. srpna 1927. Letos tomu tedy bude přesně 90 let, a proto si během prvních srpnových prohlídek tuto událost ve vile připomeneme.

Ve dnech od 4. do 6. srpna 2017 budou výjimečně součástí prohlídek i dobové fotografie, na kterých návštěvníci uvidí první fáze stavby vily, ještě z roku 1927. Návštěvníci se ale v uvedeném termínu mohou těšit i na jiné, běžné neuváděné, informace či jiná překvapení.

Manželé Stiassni i s malou dcerkou Susanne se do vily stěhovali již v červenci 1929, tedy necelé dva roky od zahájení stavby. Nákladné vily, s rozlehlou zahradou s bohatým sportovním vyžitím v podobě plaveckého bazénu nebo tenisového kurtu, si ale rodina dlouho neužila. Vzhledem ke svému židovskému původu opustili v roce 1938 Československo a do vily se již nikdy nepodívali.

Prohlídky vychází vždy v celou hodinu od 10 do 17 hodin. Je doporučena předchozí rezervace.

Reklama

Výběr článků

Načítám