Hlavní obsah

Začátek adventu se v Dobrušce ponese ve znamení maďarštiny

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přelom listopadu a prosince proběhne v Dobrušce v česko-maďarském duchu. Důvod je prostý - již dvě desítky let trvající přátelství a úspěšná spolupráce mezi Dobruškou a městem Ábrahámhegy, ležícím na břehu Balatonu.

Foto: Dana Ehlová (archiv)

Přelom listopadu a prosince se v Dobrušce ponese v česko-maďarském duchu.

Článek

Také v průběhu letošního roku se uskutečnily vzájemné návštěvy zástupců obou měst, jejich obyvatel a členů kulturních spolků, kteří v zemi přátel reprezentovali během významných místních událostí.

Nadcházející třídenní česko-maďarský víkend v Dobrušce začne již ve čtvrtek 30. listopadu v zajímavém prostředí bývalé Hájkovy kovárny. Historický objekt, sousedící s Domem dětí a mládeže, před časem odkoupilo město Dobruška a má s ním velké plány.

Za účasti vedení a zástupců Ábrahámhegy, mezi nimiž nebude chybět starosta Vella Zsolt, tam proběhne vernisáž výstavy fotografií Pavla Štěpána nazvané Stará Hájkova kovárna.

„Na fotografiích jsem zachytil původní stav historicky cenného objektu, ale i zajímavé detaily z vybavení kovárny a věcí, které kovář Josef Hájek používal,” prozradil Pavel Štěpán s tím, že návštěvníky výstavy určitě zaujmou i rámy, do nichž jsou fotografie vsazeny. Zjištění, co měl fotograf na mysli, nechme ale na nich samotných.

O den později, v pátek 1. prosince, se dění přesune do malého sálu Společenského centra - Kino 70, kde se uskuteční tradiční akce s "nálepkou" Ábrahámhegy, při jejíž představě se už nyní sbíhají sliny jejím pravidelným účastníkům. Jedná se totiž o ochutnávku maďarských vín, vyrobených z hroznů, které uzrály na slunečných svazích na dohled od Balatonu.

Značky jako Olaszrizg, Muskotály Otonel, Kéknyelü, Tramini, Rózsakö nebo Kékfrankos si v Dobrušce získaly tolik příznivců, že se za mnoha dovezenými lahvemi vždy doslova "zapráší".

A když si k tomu představíte pravou maďarskou klobásu, jitrničku či jelítko přímo z pekáče s tradičním bílým chlebem a paprikami plněnými zelím, téměř vzápětí se zákonitě projeví Pavlovův reflex u každého, kdo něco podobného již v minulosti okusil.

V sobotu 2. prosince se bude tzv. na oficiální půdě (v reprezentačních prostorách historické radnice) vzpomínat na úplné začátky vzájemné spolupráce. Za maďarskou stranu přislíbil vedle současného starosty Ábrahámhegy účast i Jószef Gáspár, který stál v čele města v době, kdy partnerství začínalo.

Na pořad se jistě dostanou i plány do budoucna a náměty na další spolupráci, při níž ani výrazná jazyková bariéra nehraje vůbec žádnou roli.    

Reklama

Výběr článků

Načítám