Hlavní obsah

Začaly myslivecké hony, policisté kontrolují alkohol, zbraně a doklady

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Na kontrolu účastníků mysliveckých honů v celém Zlínském kraji vyrazili do terénu první listopadovou sobotu policisté z odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál. Zaměřili se na alkohol u lovců, stav jejich zbraní a platnost povinných dokladů.

Foto: Policie ČR

Před začátkem honu se myslivci podrobí policejní kontrole.

Článek

„Vydali se do obcí Velehrad a Míkovice na Uherskohradišťsku, Tečovic, Žlutavy, Lhoty a Karlovic na Zlínsku, Velké Lhoty na Vsetínsku a do Lutopecen a Bezměrova na Kroměřížsku. Začátky jednotlivých honů měli myslivci naplánované většinou na osmou hodinu ráno,“ informovala dnes policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Během sobotního dopoledne policisté zkontrolovali 313 myslivců na devíti honech ve Zlínském kraji. Policisté nenarazili na závady v průkazech a žádný z myslivců nebyl pod vlivem alkoholu.

„Před začátkem honu se myslivci podrobí zkoušce na přítomnost alkoholu. Pokud by u některého z účastníků honu byla dechová zkouška pozitivní, policisté mu nepovolí účastnit se honu, zadrží mu zbraň a doklady ke zbrani. Přestupek vyřeší buď na místě v příkazním řízení, nebo ho postoupí k vyřešení přestupkové komisi příslušného úřadu s rozšířenou působností,“ vysvětlila mluvčí.

V posledních letech jsou ale myslivci ve Zlínském kraji vzorní. „ Pod vlivem alkoholu jsme přistihli pouze dva lovce, a to v roce 2015 a rok poté. Oba nadýchali pouze zbytkový alkohol, kolem 0,3 promile. V případě opakování přestupku, a to nejen na úseku zbraní a střeliva, může držitel přijít o zbrojní průkaz z důvodu ztráty spolehlivosti,“ dodala Monika Kozumplíková.

Kromě alkoholu kontrolují policisté zbraně, průkazy zbraní a platnost zbrojních průkazů. Pokud najdou nesrovnalosti, ať už v průkazu ke zbrani nebo ve zbrojním průkazu, pozvou jeho držitele na příslušné oddělení pro zbraně a bezpečnostní materiál a nedostatek odstraní.

Policisté mají k dispozici přehled všech honů ve svém teritoriu. Na kontrolu účastníků vytipovaných honů v celém Zlínském kraji vyrážejí každý víkend, myslivce o kontrole předem neinformují.

Kontrola účastníků mysliveckých honů probíhá každoročně ve stejném období, od začátku listopadu do poloviny měsíce ledna, ovšem poslední hony se většinou konají už koncem roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám