Hlavní obsah

Zábřežský dechový orchestr zahrál na festivalech v Pekingu a Rizhau

Novinky, Petra Kucinová

Muzikanti zábřežského orchestru se minulý týden vrátili z festivalového turné v Číně, kde jako jediní Češi od 7. do 19. srpna reprezentovali hned na dvou mezinárodních festivalech – v Pekingu a Rizhau. Prestižní pozvání od organizátorů dostal orchestr po úspěšném vystupování v Šanghaji v roce 2015.

Foto: Petra Kucinová

Dechový orchestr Zábřeh v Rizhau - 2019

Článek

Na prvním z festivalů počasí nepřálo. Pobřeží Číny zasáhl supertajfun Lekima, který oblast v okolí Rizhaa sice jen „lízl“ a nezpůsobil tak žádné zásadnější škody, dva dny programu však musely být zrušeny a muzikanti zůstali dva dny zavření na hotelu.

„Po náročném dvoudenním cestování nás tak místo vytouženého odpočinku čekal nácvik společných skladeb a už večer jsme s ostatními domácími a zahraničními tělesy zahajovali festival v tenisové hale v Rizhau,“ uvedl kapelník Lubomír Vepřek.

Na druhou polovinu turné se padesátičlenný orchestr přesouval nočním vlakem zpět do Pekingu, vzdáleného téměř 800 km. Zde odstartoval Mezinárodní festival dechových hudeb v Pekingu.

V rámci obou festivalů zábřežští muzikanti zahráli v tenisových halách, ve škole, na pobřeží Žlutého moře a pobřežní promenádě v Rizhau, pod Velkou čínskou zdí, na EXPU Zahrad v Pekingu, v koncertní hale třetího největšího města Číny Tianjinu nebo třeba před Chrámem nebes v Pekingu.

„Připadali jsme si jako celebrity. Číňani se s námi chtěli neustále fotit a sahat na nás. Byli jsme pro ně exotičtí,“ vzpomíná flétnistka Tereza Balcárková. „Hráli jsme hlavně české skladby,“ dodala. Zpívané zahraniční písně měly úspěch zejména díky zpěvačce Ivě Svobodové, které se povedlo rozpohybovat čínské diváky natolik, že je měli organizátoři potřebu umravňovat.

Kromě koncertování muzikanti navštívili Velkou čínskou zeď, muzeum jadeitu, muzeum na výrobu perel, Zakázané město, olympijský stadion nebo pekingský Chrám nebes. Pár odvážlivců se vykoupalo ve Žlutém moři.

Na festivalech vystoupila více než dvacítka hudebních těles z celého světa. Zábřežáci tak měli možnost navázat nová přátelství se zahraničními kolegy. A vyplatilo se. Do budoucna plánují spolupráci se soubory z Rakouska, Slovinska a Malajsie. V jednání je například i účast těchto souborů na festivalu Hudba bez Hranic, který orchestr organizuje v Dolních Studénkách.

Padesát členů výpravy se festivalového turné mohlo zúčastnit díky podpoře Olomouckého kraje, Ministerstva kultury ČR, města Zábřeh a štědrých podporovatelů Dechového orchestru Zábřeh. „Tímto všem z nich moc děkujeme,“ uzavírá Pavel Smoroj, člen organizačního týmu orchestru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám