Hlavní obsah

Za tajemstvím dobrušských památek se vydali žáci základních škol města F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

Středa 28. června se na základních školách v Dobrušce opravdu vydařila. Více než dvě stovky žáků základních škol Františka Kupky a v Pulické ulici v Dobrušce se dva dny před koncem školního roku vydaly na putování za poznáváním minulosti města.

Foto: Miroslav Sixta

Žáci dobrušské ZŠ míří za tajemstvím rodného domku F. L. Věka.

Článek

Akci nazvanou Za tajemstvím dobrušských památek připravili učitelé ve spolupráci s dobrušským vlastivědným muzeem. Zúčastnili se jí žáci 6. až 9. tříd a ze ZŠ Pulická i žáci páté třídy.

Jednotlivé skupiny sledovaly každá svůj příběh, zaměřený na poznávání určitého historického tématu, a tak se blíže seznámily s architektonickým vývojem města, pohybovaly se po Dobrušce 19. století nebo poznávaly místní sochy.

Předmětem zájmu byli i umělci, kteří odsud vyšli nebo zde působili. Zajímavé poznání přinesla těm, kdo ji absolvovali, i trasa po historii židovských obyvatel města, atraktivní byly i procházky s dobrušským katem, či putování po válečných událostech minulých časů.

„Učitelé se na akci připravili opravdu kvalitně. Někteří sestavili i stručné brožurky s úkoly, které měly děti během putování splnit. Podklady k nim dodalo dobrušské muzeum. A tak se 28. června v osm hodin ráno vydaly děti od svých škol na cesty do minulosti. Přes neuvěřitelně teplé počasí děti brázdily město křížem krážem a ponořovaly se do jeho minulosti. Chodily tak celé dopoledne a stihly toho opravdu hodně,” přiblížil průběh Mgr. Jiří Mach z vlastivědného muzea.

Žákům dobrušských „základek“ se tak dostalo jedinečné možnosti poznat historii míst, kolem kterých zřejmě denně procházejí. „Možná, že teď už k nim budou promlouvat jinou řečí a stanou se pro ně čímsi důvěrnějším. Nepochybně i to bylo jedním ze záměrů celé akce,“ doplnil Mgr. Jiří Mach a prozradil, že učitelé už nyní plánují pokračovaní v příštím školním roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám