Hlavní obsah

Za neobyčejnými zážitky do Poličky

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 1. června se v Poličce koná akce nazvaná Čas pro neobyčejné zážitky. Návštěvníkům Poličky po setmění zůstanou otevřené dveře místních kulturních zařízení, škol a organizací, jež si připravily zajímavý program.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Návštěvníci se opět mohou těšit na večerní prohlídku neobvyklých míst. Na otázku jak to všechno začalo, odpověděla ředitelka poličského muzea Mgr. Pavla Juklová.

„Před lety jsme se zapojili do projektu Brána muzea otevřená. Současně s tím vznikl nápad uspořádat akci Čas pro neobyčejné zážitky. Muzejních nocí je hodně, ale v Poličce se do tohoto projektu zapojují také školy a další organizace a otevírají se lidem."

A co na poutníky noční Poličkou čeká? V Centru B. Martinů budou zpřístupněny všechny expozice. V expozici Historie města Poličky si poutníci budou moci vyzkoušet dobový oděv a prohlédnout si trh z 19. století.

V expozici Sklářství na Horácku je připravena projekce krátkých filmů o výrobě skla. Ve třídě B. Martinů z přelomu 20. století budou moci návštěvníci usednout do škamen a zkusit se podepsat na břidlicové tabulky. Unavení poutníci mohou usednout k projekci filmu Jaroslava Žáčka – Cesta do hlubin študákovy duše. V památníku B. Martinů se návštěvníci dozvědí o životě slavného skladatele a na výstavě Moje milá Charlotte se dozvědí více i o jeho neobyčejné manželce Charlotte Martinů.

Všichni, kdo si rádi hrají, mohou navštívit výstavu Něco pro kluky, něco pro holky. Otevřena bude i radniční kaple v barokní radnici. Městská knihovna věnuje svůj neobyčejný večer Kamilu Lhotákovi a poličským gymnazistům.

Informační centrum poutníky nejen informuje o programu akce, ale zároveň si připravilo drobné pohoštění. Kdo má rád dobré víno a hudbu navštíví Vinotéku „Pod věží“. Speciální základní škola Bystré zve kluky a holky k zábavným tvořivým dílničkám.

Římskokatolická farnost si pro noční poutníky připravila bohatý program po celý večer, kdy se mimo jiné návštěvníci dozví o životě na faře, prohlédnou si kostel… Začarovaná zahrada a její tajemství čeká na odhalení v Centru volného času Mozaika. Kdo bude chtít během večera zkrášlit, může navštívit SŠ obchodní a služeb SČMSD. Na unavené poutníky čeká sladké zastavení v kavárně Pralinka a Výtvarný obor ZUŠ Bohuslava Martinů zve do světa hororu všechny ty, co mají pro strach uděláno.

O své práci a technice povyprávějí hasiči z Hasičského záchranného sboru Polička spolu se Sbory dobrovolných hasičů z Lezníka, Modřece a Stříteže. A jak to vypadá, když to matička příroda poplete? To se dozví každý, kdo navštíví ZŠ Na Lukách. V MŠ Rozmarýnek si návštěvníci mohou zavzpomínat na své dětství při prohlídce prací dětí.

Na své si přijdou i milovníci tradičních řemesel, muziky a her a to v Síni řemesel. Na otázku „Jak se nám dílo B. Martinů hraje?“ odpoví hudebníci ze ZUŠ B. Martnů. ZŠ Masarykova má 85. narozeniny a její učitelé a studenti připravili jako dárek netradiční procházku noční školou. Farní sbor Českobratrské církve evangelické připravil prohlídku kostela a koncert pěveckého mužského sboru z Jimramova.

Na své si jistě přijde každý, a proto neváhejte a přijďte spolu přáteli a rodinou prožít opravdu neobyčejné zážitky…

Reklama

Výběr článků

Načítám