Hlavní obsah

Za malou mořskou vílou dojedete vlakem, v němž se nemluví

Novinky, Alena Lochmannová

Hlavním a zároveň největším městem Dánska je Kodaň. Ta se vedle své malebnosti vyznačuje klidnou, vlídnou, až trochu línou atmosférou, která člověka natolik vtáhne, že se vám nebude chtít domů.

Foto: Alena Oudová

Malá mořská víla se stala symbolem Kodaně, na který jsou místní náležitě hrdí.

Článek

Pokud se rozhodnete do Kodaně dopravit letecky, je třeba počítat s omezenou nabídkou letů na trhu a tedy s lehce vyšší cenou za letenky. Za dopravu si v Dánsku připlatíte, na druhou stranu Dánsko disponuje značně rozvinutou dopravní sítí a cestování je zde jednoduché a komfortní.

Letiště Kastrup, které patří k těm největším a nejmodernějším v Evropě, leží zhruba osm kilometrů od Kodaně, kam se ale pohodlně dostanete během čtvrt hodiny vlakem. Pozor však na to, kam si ve vlaku sedáte, součástí souprav jsou speciální vagony označované jako "tiché zóny", kde není dovoleno mluvit ani telefonovat.

Jakýmsi turistickým středobodem Kodaně je Central Station, která leží hned vedle druhého nejstaršího zábavního parku na světě Tivoli a naproti informačnímu centru.

Nejoblíbenějším dopravním prostředkem v Kodani je kolo, což je vidět na první pohled podle kol opřených téměř na každém rohu. Na ulicích tak potkáváte dámy ve sportovním oblečení i v elegantním kostýmku, jízda v lodičkách na kole není nic neobvyklého. Po celém Dánsku, v Kodani nevyjímaje, je rozšířen prodej ojetých kol. Kolo z druhé ruky se tady dá pořídit za zhruba 300 dánských korun.

Život v Kodani plyne pozvolna, místní nikam nespěchají, ničím se příliš netrápí. Když padá mlha nebo mrholí, jen málokoho potkáte s deštníkem, na rozmary počasí jsou tady zvyklí. Jedinečnou atmosféru můžete za každého počasí zažít v nábřežní čtvrti Nyhavn. Ulici zde lemuje nejvíce kaváren a restaurací koncentrovaných na jednom místě v Kodani. Předzahrádky jsou plné jak obyvatel Kodaně, tak turistů. Ochutnat zde můžete například dary moře nebo steaky, pro něž mají Dánové velkou slabost, a mezitím se můžete kochat pohledem na líně se pohupující staré lodě.

Kodaň je neodmyslitelně spojena s postavou spisovatele Hanse Christiana Andersena a jeho Malou mořskou vílou. Zatímco Andersenovu sochu naleznete na Radničním náměstí, za Malou mořskou vílou, symbolem Kodaně, se budete muset vypravit do přístavu. Za odlivu je socha spojená s pobřežím, za přílivu ji ovšem od pobřeží odděluje několik metrů vody. Socha se v minulosti stala mimo jiné nástrojem protestů, například v roce 2000 byla několikrát zahalena do burky na protest vůči jednání EU s Tureckem o přístupu.

Za návštěvu stojí královský palác Amalienborg, hlavní sídlo dánské královské rodiny. Každé poledne tady dochází ke slavnostnímu střídání stráží. Směrem do centra pak leží renesanční zámek Rosenborg, v jehož sklepeních jsou uschovány Dánské korunovační klenoty.

Zajímavých míst v Kodani je celá řada. Spíše než hon za památkami však stojí za to užívat jedinečnost kodaňské atmosféry. Posezení u kávy a zastavení se na kus řeči s místními je příjemným zpestřením jinak všedního odpoledne. Úředním jazykem v Dánsku je dánština, nicméně anglicky se tady domluvíte úplně všude od obchodu se suvenýry po rychlé občerstvení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám