Hlavní obsah

Za již tradiční Lednový underground zaskočil Festiválek

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní devátý ročník kralupského Lednového undergroundu se vlastně nekonal. Jeho tradiční organizátoři z Dvořákova gymnázia a SOŠE museli z finančních důvodů rozsah akce s velmi těžkým srdcem redukovat a pozdně odpolední a částečně noční akci pro jistotu přejmenovali na Kralupský festiválek.

Foto: Martin Tlustý

Soul dámám z tria 3-Nity fakt sedne.

Článek

Z hostů nejdříve vystoupila pražská akustická skupina Çava, která hraje od každého stylu něco a často vystupuje ve Francii. Sólový zpěv Romany Žabkové do znakové řeči ukázkově simultánně tlumočila Andrea Kalců.

Po směsi tzv. world music přišel ke slovu soul. Někdejší absolventka DG Maika Nováková spolu se dvěma dalšími vokalistkami založila trio 3-Nity. Dámám to báječně ladilo, atmosféra vystoupení skoro jako někde za velkou louží. Profesionálky, kterým dělá radost zpívat.

Po soulu ostrý střih a další dávka world music od střední Evropy po Balkán. Kapela Neočekávaný dýchánek byla vskutku velmi důkladný šraml, který vykouzlí jak rytmy ska, tak i trochu atmosféru moravského sklípku. Nespoutaná Zuzana Hanzlová byla za mikrofonem jednička, a to ještě hrála na řadu instrumentů včetně červené jihoafrické vuvuzely.

Sotva Dýchánek opustil pódium, dostalo se na dalšího někdejšího studenta DG. Jakub Juda, dnes skupina Milo, který se před lety v Kralupech málem dostal až k maturitě. Jako frontman kapely, ztělesněný kapitán Eglebi, se patřičně drsně přihlásil ke svému někdejšímu vzdělávacímu ústavu a pak Kralupům ukázal, že beatnici kolem padesátky zdaleka nevyhynuli. Půlnočnímu publiku se jeho dominantní zpěv zamlouval, dobrá polovina návštěvníků všech věkových skupin se pohybovala v rytmu hudby.

A punk-rock jako vyvrcholení. The Oxx jsou od Humpolce. Trio tvoří bratři Adam (sólovka) a Bert Behnerovi (bicí), a ještě Honza Doležálek (basa). Pánové kolem patnácti se s tím moc nemazali a předvedli nádhernou ukázku atmosféry londýnských punkových klubů sedmdesátých let včetně vypalovačky God save the Queen od Sex Pistols, která onehdá nesměla v Británii ani do rádia.

Letošní festiválek, potažmo underground, spojil, alespoň co se věkového složení návštěvníků týče, nenápadně dvě generace. Té mladší dnes už nikdo nedá nic zadarmo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám