Hlavní obsah

Za jelením troubením a Miroslavem Horníčkem do Kytlic

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zní to jako silná žaludeční nevolnost, zakončená vzlykem. Z jednoho kopce, druhého, třetího. Přibližuje se to, až máte štěstí - vidíte jednoho ze dvanácteráků. Za ním pomalu kráčí laň s kolouchem. Vyzývavé troubení se nese křižmo přes hřbitov, kde odpočívá rodina Horníčkova.

Foto: Vratislav Konečný

Této ulici v Kytlicích říkají Beverly Hills, ale zdejší je hezčí

Článek

Kraj roubenek a podstávkových domů

Herec a spisovatel Miroslav Horníček měl v Kytlicích, malebné obci v klínu Lužických hor, chalupu. Nedaleko bydlel jeho dlouholetý přítel, také herec a jeden z našich nejlepších, Vlastimil Brodský. Starousedlíci na oba vzpomínají. Brodského chalupu již dávno vlastní někdo jiný, Horníčkova je zdánlivě opuštěna, ale trávník kolem je krátce zastřižen.

Kytlice jsou jednou z mnoha obcí, v níž  je s péčí zachovávána a obnovována lidová architektura. Nádherné roubené a podstávkové domy, kde dřevěné oblouky nesou vrchní část stavení, jsou povětšinou využívány jako rekreační. Některé mají břidlicově zdobené štíty, většina se zahrádkami. Pestrost podzimních barev se z lesů přelévá přes ploty na okolí domů.  

Ves byla založena jako sklářská s obyvatelstvem převážně německým. Původně se jmenovala Kittlitz, podle majitele Kittela, který měl v držení  pozemky v původní obci Falknov, jež časem přešla do rozrůstajících se Kytlic. Zasloužil se o rozvoj sklářství a rozšíření výrobků po monarchii.

Pro kolonizaci území měla rozhodující význam říčka Kamenice, poháněla mlýn a později vodní kola pil. Ves bohatla, ale hospodářská krize ve 30. letech minulého století jí zasadila smrtelnou ránu. Ale ještě koncem 80. let tu bylo několik výroben, během následujících let zanikly.

Skály, rozhledny, houby, relax

Nyní tu najdete řadu penzionů a restaurací. Veškeré služby ubytovací a stravovací včetně sauny nabízí  penzion Helene. Z oken můžete pozorovat pasoucí se laně a poslouchat a troubící jeleny.

Na procházky, houbaření, výlety po okolí na pískovcová skalní města u Jetřichovic nebo u Hřenska nebo okolní rozhledny je to naprosto ideální východiště. Kousek je to i do Německa, třeba Budyšína, Žitavy, nebo lázní s pobořeným klášterem a skalním hradem v Oybině. Bez cyklistů to nejde, potkáte jich stovky.  

Miroslav Horníček má spolu se svou ženou Bělou a synem Janem hrob u zadního traktu kostela svatého Antonína Paduanského. Na dvou pylonech je vytesána Horníčkova životní filozofie. "Blažený je věru člověk ten, jenž prožil plně celý den a v hloubi srdce šťasten byl. Ten může říci zítřku můj, buď, jaký chceš, dneska jsem žil." "Živote nezdál ses, jen jako bych procválal jaro na koni růžovém."  

V lese nad obcí se tragicky při autonehodě zabil úspěšný dětský herec, Tomáš Holý, na stromě u cesty jsou stále pověšeny květiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám