Hlavní obsah

Za českým sklem v sobotu do Světlé nad Sázavou

Novinky, Gabriela Středová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sklárny ve Světlé nad Sázavou pořádají v sobotu 30. května den otevřených dveří. Zájemci si mohou zdarma s průvodcem prohlédnout, jak vypadá moderní plně automatizovaná výroba nápojového skla. Pro děti je připraven zábavný i naučný program.

Foto: Crystalite Bohemia

Výroba vázy ve sklárně Světlá nad Sázavou

Článek

Sklárny nabídnou zájemcům pohled na pět nejmodernějších výrobních linek v Evropě, které byly v továrně Crystalite Bohemia instalovány teprve nedávno. Zajímavostí také je, že v této sklárně se používá moderní, ekologicky čistá - tedy zejména bez obsahu olova - sklovina s názvem crystalite.

Prohlídky budou komentované a návštěvníky celým výrobním procesem provedou odborníci, kteří ve sklárnách přímo působí. Brány sklárny se otevřou zájemcům už v osm hodin ráno, předpokládaný konec je ve dvě hodiny odpoledne.

Děti se mohou těšit na zábavné atrakce, drobné občerstvení a také na dva cvičené psy Astora a Letinku, kteří předvedou, jak tito tvorové dokáží být šikovní.

Ve Světlé se pak můžete vydat na prohlídku dalších zajímavých památek, nevynechejte středověké podzemí, které vzniklo již v 15. století.

Historii skla v tomto regionu i v celé Evropě připomíná výstava na zdejším zámku. Pro děti je připravená výstava panenek a také pohádková prohlídka s názvem Na Sázavě.

Muzeum Světelska, které je součástí zámku, mapuje historii města i celého kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám