Hlavní obsah

Z věznic v Olomouckém kraji pustí amnestie sto deset lidí

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidentská amnestie by měla z Vazební věznice v Olomouci propustit osmdesát čtyři vězňů. Dalších 26 jich na svobodu zamíří z věznice na Mírově. První z nich vyšli na svobodu už ve středu odpoledne.

Foto: Leona Roháčková

Z nedobytného „červeného“ hradu existuje cesta ven. Jiří Kájínek z Mírova utekl v říjnu roku 2006.Teď jeho zdi díky Václavu Klausovi opustí 26 vězňů.

Článek

Každý vězeň, na kterého se amnestie vztahuje, musí projít výstupní zdravotní prohlídkou, odevzdat erární materiál a vyřídit všechny administrativní záležitosti. Propuštění vězně po pravomocném rozhodnutí soudu může podle Robert Káčera z generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky trvat zhruba dvě hodiny. Vězeňská služba je podle jeho slov připravena propouštět vězně čtyřiadvacet hodin denně.

V olomoucké vazební věznici si k 1. lednu 2013 odpykávalo trest 247 lidí, podle aktuálních informací by se mělo na svobodu vrátit 84 z nich.

Také ve věznici se zvýšenou ostrahou na Mírově se bude propouštět. „Ze 429 vězňů se amnestie vztahuje na dvacet šest,“ potvrdila zprávu mluvčí věznice Kamila Válková.

 Na amnestii se připravují i policisté

Prezidentské gesto ovlivní mimo práce soudců i povinnosti policistů. „Připravujeme se na zajištění veřejného pořádku zvýšeným výkonem služby v regionech, kde jsou věznice a kde se očekává propuštění vězňů. Zaměříme se také na zvýšený dohled v dopravě a zajištění bezpečnosti,“ uvedl olomoucký krajský mluvčí Josef Bednařík s tím, že policie spolupracuje s vězeňskou službou.

Podle hlasů z řad policistů je ale prezidentské gesto unáhlené. „Pustí do ulic živly, které se nám horko těžko podařilo usvědčit z drobných trestných činů. Nápad takovéto trestné činnosti, která se špatně objasňuje a je během na dlouhou trať, se okamžitě zvedne,“ nechal se slyšet jeden z prostějovských policistů.

Bojíme se

Z amnestie nemá radost ani dvacetiletá J. K. „Otec byl odsouzen za krádeže na základě svědectví naší matky. Ta se s ním v době jeho pobytu ve vězení i přes jeho tvrdý odpor rozvedla. Dnes nám právník sdělil, že bude s největší pravděpodobností propuštěn. Pro nás to znamená život v neustálém strachu, kdy si s námi přijde vyřídit účty.“

Na jaké tresty amnestie vztahuje 

- nepodmíněné tresty do jednoho roku

- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let

- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let

- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců

- nepodmíněné tresty do jednoho roku - zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let - dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let se sazbou do 10 let - zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců - nesmí se jednat o násilné trestné činy

- omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin 

Reklama

Výběr článků

Načítám