Hlavní obsah

Z vězení na divadelní prkna aneb Divadlo Zaseto přináší vlastní fiktivní výklad Kajínkova procesu

Novinky, Tomáš Kopečný

Po úspěšném uvedení divadelní parodie na známou televizní show Shoes Jana Krause přichází Divadlo Zaseto s novinkou. Tentokrát se jeho zájmem stal příběh Jiřího Kajínka.

Foto: Divadlo Zaseto

Tvůrci nové divadelní komedie inspirované příběhem Jiřího Kajínka neponechali nic náhodě, chybět nebude ani pověstné zelené triko.

Článek

Autoři si kladou za cíl v divadelní autorské komedii Divadlo vykreslit temné pozadí špiček policejních sborů a představy o státním aparátu a vedením procesů. Premiéra se uskuteční v neděli 19. listopadu v prostorách Malostranské Besedy v Praze.

„Neřešíme v příběhu vinu a trest propuštěného vězně Jiřího Kajínka, ani okolnosti, které vedly k jeho uvěznění. Naším cílem bylo ukázat divákům humornou formou policejní aparát a divadlem vykonstruované důvody útěku tohoto známého vězně. Neděláme si legraci z Jiřího Kajínka a z celé kauzy. Děláme si srandu z vlastní vymyšlené konstrukce,” poznamenal scénárista a producent Divadla Zaseto Martin Procházka.

V komedii Kajínek, která přichází na divadelní prkna v autorské hře jako první svého druhu a která měla byt původně muzikálem, diváci uvidí fiktivní pohled do útrob věznice a plzeňské policejní centrály. Přináší pohled na chaotické policejní složky. V příběhu se rozkrývají divadlem smyšlené důvody Kajínkových útěků, tedy především hledáni klidu před dosahem medii a obdivovatelek této vězeňské celebrity.

Divadlo Zaseto sáhlo k tomuto námětu ještě v době, kdy si Jiři Kajínek odpykával svůj trest.

„Nápad zpracovat toto téma vzniklo náhodně v roce 2016, když mi zůstaly policejní uniformy z pravě dokončeného celovečerního filmu Pavel, který jsem produkoval. Zparodovaný námět nám dává velký prostor pro komedii a myslíme si, že může přitáhnout pozornost na celou naši dosavadní tvorbu, která zahrnuje již čtvrtou sezonu celou škálu vtipů tvořených od jemných vrstev až po černý humor,“ vysvětlil Martin Procházka.

Divadlo Zaseto sdružuje profesionální a poloprofesionální umělce. Zaměřuje se na originální autorskou tvorbu s cílem oslovit diváka moderním a současným humorem. Ačkoliv se divadlo soustřeďuje speciálně na komedie, je uvnitř každé inscenace aktuální odkaz na problematiku lidského života a dekadence obecných společenských jevů. Divadlo se záměrně nevyhýbá kontroverzním tématům a s nadsázkou poukazuje na skutečnou podstatu mezilidských vztahů.

Reklama

Výběr článků

Načítám