Hlavní obsah

Z rozhleden v okolí Písku je vidět až na Šumavu a do Českého lesa

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odvěkou touhu lidstva shlížet na zem z ptačí výšky dnes (bez rizika Ikarova pádu) snadno naplňují po vlasti četně rozeseté vyhlídkové věže. Některé jsou historickými stavbami, mnohé jiným účelům - vesměs telekomunikaci - sloužící technická zařízení.

Foto: Petr Hejna

Pohled z Jarníku

Článek

V blízkém okolí Písku je jich několik - od nevysokých dřevěných konstrukcí, jako je vyhlídková věž u rybníka Řežabinec nebo Kupa u Jestřebic, po rozhledny na okolních vrcholech. I věž Děkanského kostela v centru Písku je určena turistům toužícím po rozhledu na město. 

Nad Pískem samým pak je dostupná rozhledna Jarník, pojmenované podle stejnojmenného vrchu (606 m n. m.), kde věž stojí. Záměr vybudovat zde rozhlednu byl zvažován již koncem 18. století, leč překonání výše lesního porostu by bylo žádalo vysoké náklady. Klub českých turistů, neodmyslitelně spjatý s přemnoha rozhlednami na našem území, pak inicioval výstavbu dřevěné stavby poblíž vrcholu - její funkce byla i protipožární. 

Současná věž je mohutná ocelová konstrukce, vybudovaná mobilním operátorem nákladem 17 miliónů korun. Otevřena byla roku 1997, dosahuje výše bezmála šedesáti metrů a po jejích 182 schodech je možno po celý rok a zdarma vystoupat na vyhlídkovou plošinu ve výšce 34,6 metru.

Druhým schodištěm pak vede cesta dolů, takže není potřeba se vzájemně vyhýbat opačně směřujícím návštěvníkům. Pro mnohé je dozajista příjemné, že schody jsou vylité betonem, takže pohled pod nohy z výše budí méně hrůzy. Plošina skýtá pohled na Šumavu, Český les, Písecké hory, Písek i Příbramsko. 

Cestu k rozhledně je možno absolvovat buď od parkoviště U Vodáka, odkud vede místy poněkud náročnější stoupání po modré značce. Hned zkraje je možno z posedu pozorovat muflony v ohradě obory, výše, již ne tak daleko cíle, se pokochat rozhledem z místa zvaného Vyhlídka píseckých lesníků. Na hřebeni pak se nachází na Kraví hoře jiné, avšak nepřístupné vysílače, a pár desítek metrů dál již se tyčí Jarník. 

Druhá trasa vede od obce Horní Novosedly, kde jen zkraje žlutě značená cesta prudce stoupá, od chaty V Živci (nedaleko malý zatopený lom, arboretum, umělá nora, známá z filmu o rodině Homolkových) pak je to k vrcholu Jarníku již jen chvilka. 

Není od věci malinký odskok po modré k Srní homoli, vrchu o výšce 613 m. Údajně se jedná o místo vyzařující silnou energii, a snad tomu tak i opravdu je, celý pahorek je pokrytý novodobými kamennými mohylami, zbudovanými návštěvníky (nikoliv z hlubin vesmíru, ale současných turistů), je zde cíl hledačů geocache. Alternativní trasa k rozhledně pak vede ještě od Vodáka po červené.

Vysílač na Velkém Kamýku je obdobnou novodobou víceúčelovou rozhlednou, pochází z roku 2002 a stojí pod vrcholem ve výšce 515 metrů nad mořem. Tato stavba byla po zpřístupnění 23. března 2002 ihned uzavřena bez povolení vstupu. Teprve od roku 2006 je opět přístupná turistům. Vysoká je 65 metrů, vyhlídková plošina je ve výši 31 metrů. Oproti Jarníků schody jsou roštové a jednosměrné. Věž je snadno dosažitelná z konce obce Velké Nepodřice. Přístupná je celoročně zdarma.

Za zmínku stojí ještě rozhledna Vysoký Kamýk, která má původ v dobách Rakousko-Uherska, kdy zde byl umístěn trigonometrický bod, později vystavěna dřevěná věž a roku 1941 vybudována zděná věž. Roku 2011 proběhla rekonstrukce, zahrnující obestavění ocelovou konstrukcí, na níž je rovněž vyhlídková plošina, veřejnosti přístupná od roku 2012. Otevírací doba je poněkud nepřehledná, takže nejlépe ověřit si ji ZDE

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám