Hlavní obsah

Z restaurace s vyhlídkou na Ještědu do márnice v Kryštofově Údolí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lanovkou z Horního Hanychova vyjedete k horskému hotelu na Ještědu (1012 metrů nad mořem) za pár minut. Hora přitahovala pozornost odjakživa, na jejím vrcholu stály nejprve kříže, poslední na pokyn komunistického bosse z Liberce tajně uřízli v polovině 80. let minulého století. Už je zpátky na místě.

Foto: Vratislav Konečný

Ještědský hřeben směrem ke Kryštofovu Údolí

Článek

V roce 1850 byla postavena první horská chata, následníkem byla Rohanova chata, horský hotel vznikl v roce 1906. 

Kulturní památka

Nynější rotační hyperboloid z dílny architekta Karla Hubáčka slavnostně otevřeli v roce 1973. Spojuje vysílač, hotel a restauraci v jeden celek. Je národní kulturní památkou. Restaurace s panoramatickým výhledem nabízí jak českou, tak mezinárodní kuchyni, vaří tu výtečně. Lanovka na vrchol začala jezdit roku 1933.

Z Ještědu se otevírá jedinečný výhled na Jizerské hory, Krkonoše, Železné hory, směrem ku Praze, na Brdy, Lužické hory, jakož i Krušné. Hřebenovkou lze doputovat i do jednoho z nejmalebnějších údolí kraje, Kryštofova Údolí.

Výlet zabere téměř celý den, ale stojí za to. Po červené přes Dánské kameny s výhledovým místem na Malý Ještěd a odtud na konec Kryštofova Údolí. Narazíte na železnici, občas tu jede i pára, a poté do Novin, k viaduktu.

Romantický viadukt

Z Liberce vede na Českou Lípu železniční trať, původně postavená ze severočeských Teplic, jako ústecko-teplická, přes Lovosice, Litoměřice na Českou Lípu nebo Liberec. Ale již tehdy vznikly spory mezi podnikateli, takže vlak jezdil do Lípy.

Pod ještědským hřebenem je tunel dlouhý 815 metrů. Dostanete se k němu přes dva viadukty, malý 17 metrů vysoký, s 10 oblouky, 127 metrů dlouhý. V závěru údolí je viadukt Novinský, nedávno rekonstruovaný (230 metrů, 14 oblouků, výška 30 metrů) - postavený je do oblouku.

Dlouhé údolí podle potoku Rokytka, od velkého viaduktu, až ke kostelu a orloji je zvláště v barevných podzimních barvách příjemná procházka. Řada roubenek, muzeum betlémů, výrobna i prodej originální keramiky. V obci točil František Vláčil poválečné drama Adelheid.

Muzeum betlémů rozšířili o půdní prostory, nachází tu výstava vánočních artefaktů, starých hraček a historie obce. Část expozice věnovali vývoji školství v Kryštofově Údolí. Část prostoru slouží k dočasným výstavám výtvarníků z okolí. Proslulý je v životní velikosti vysochaný Jírův Betlém, venku stojící.

Orloj z trafačky

O orloji, který zbudovali v roce 2006 z rozpadající se trafostanice, se napsalo mnohé. Včetně toho, že některé figury mají své patrony mezi známými osobnostmi české kultury nebo medií.

On to není orloj podle astronomických pravidel, chybí mu astroláb, ale okénka se svatými se otevírají, po stranách věžičky jsou postavy patrona obce svatého Kryštofa, a protože ves se živila havířinou, také svaté Barbory. Začátek produkce odtroubí ponocný, skleněný pramen vody na scéně z venkovského života je iluzorně přirozený.

Veselý Tanec smrti

Pozoruhodný je barokní kostelík s nádherným interiérem a pod ním stojící márnice s 8 vyobrazeními nenadálé smrti Tance smrti - Toten Tanz.

Malby jsou vyvedeny ve veselých barvách, lidský konec se nebere jako tragédie. Bylo, nebylo... Kostelík je přirozenou dominantou obce, každou neděli v 16.30 zde slouží mši.

Na další cestu najdete posilnění v některé z hospod.

Reklama

Výběr článků

Načítám