Hlavní obsah

Z pohodlí domova se podíváte do muzeí v Bruntále i Krnově

Novinky, Táňa Arťušenková

Stále platí, že do odvolání jsou uzavřená muzea, zámky, galerie a další kulturní instituce. Nekonají se tak prohlídky, jsou zrušené výstavy i plánované akce. Zaměstnanci čas využívají k úklidu, péči o exponáty vystavené i v depozitářích a také prezentaci na sociálních sítích.

Foto: Táňa Arťušenková

Do zámku a muzea v Bruntále každý rok zavítají tisíce turistů.

Článek

Lidé se z pohodlí domova dovídají o novinkách a zajímavostech. Třeba Zámek Bruntál úspěšně prošel certifikací I. stupně v rámci Českého systému kvality služeb. Certifikát návštěvníci uvidí po zpřístupnění zámku. Ovšem na Facebooku zjistí, že ve sbírkách Muzea v Bruntále, které v zámku sídlí, mají několik pokladů.

Mezi poslední patří nález 102 kusů stříbrných římských denárů z Milotic. Jedná se o náhodný nález turistky z Ostravy. Mince tvoří soubor stříbrných římských denárů převážně z doby vlády císařů Trajána (98–117), Hadriána (117–138) Antonina Pia (138–161) a Marka Aurelia (161–180). K raritám patří soubor čtyřiceti dvou malovaných střeleckých terčů bruntálských ostrostřeců. Mnohé jsou více než sto let staré.

Sbírky bruntálského muzea tvoří archeologické nálezy. V depozitáři jsou uloženy například předměty z výzkumů hradu Sovince, kde byly objeveny krásné středověké a novověké kachle. Zájemci si je prohlédnou hned, jakmile se otevřou hradní brány.

Jedním z pozoruhodných souborů ve sbírkách Muzea v Bruntále jsou rovněž předměty, které v minulosti vlastnila bruntálská recesistické společnost Schlaraffia. Byla založena 30. října 1926 jako kolonie (pobočka) krnovské Veleříše Carnovie. Velmi brzy se osamostatnila pod názvem Schlaraffská říše Vallis Gaudiorum pod pořadovým číslem 264. V tuto dobu vedli společnost tři předsedající, tři „Velkoleposti“ - Benno Marburg, Otto Hamburger a Karl Weiss. Ve sbírkách přechovávají osobní erby členů, slavnostní předměty i část korespondence společnosti.

Ani v Městském muzeu Krnov nezahálejí. Podle informací ze sociálních sítí tyto dny využívají na pravidelný úklid a deratizaci depozitářů, inventuru sbírkového fondu, zpracování a odborné zhodnocení sbírkových předmětů, jejich fotodokumentaci a digitalizaci. Vybírají předměty na restaurování i do nově připravovaných expozic z historie města a krnovských výtvarných umělců. A pokračují ve výzkumných úkolech, virtuální spolupráci s kolegy, badateli i studenty.

Kromě toho čas věnují pravidelným muzejním pondělkům. Už od června 2019 jednou měsíčně zveřejňují v cyklu Poklady z depozitáře městského muzea příspěvky o konkrétním sbírkovém předmětu. Lidé se podrobně seznamují s nejzajímavějšími exponáty. A dá se říci, že je to běh na dlouhou trať, muzeum totiž eviduje ve svých sbírkách přes 19 tisíc předmětů.

Od letošního 30. března se v rámci muzejních pondělků mohou milovníci historie podívat do depozitářů i expozic pomocí krátkého videa s komentářem. To poslední bylo z Flemmichovy vily a týkalo se Velikonoc.

Reklama

Výběr článků

Načítám