Hlavní obsah

Z paluby vrtulníku je česká krajina stále ještě úchvatná

Novinky, Vratislav Konečný

Pro vyhlídkové lety jsou helikoptéry jako stvořené. Z dopravních letadel toho ve výšce 11 kilometrů nad zemí mnoho neuvidíte, taková je standardní hladina letu, ve sportovních většinou brání zúžený výhled z kokpitu, a hlavně pak křídla. Bublinová kabina vrtulníku je pro pozorování a fotografování ideální.

Foto: Vratislav Konečný

Blackshape

Článek

Pokud budete mít příležitost se proletět v helikoptéře, neváhejte. Obzvlášť zajímavé je to pro fotografy, ale může se stát, že někdy zapomenete použít kameru, pohled z kabiny vás zcela uchvátí.

Optimální je na létání stroj americké firmy Robinson Helicopter, dvou, čtyř a šestimístnou verzi najdete na letišti v Mladé Boleslavi. Jestliže nemusíte za letu sdělovat zážitky dalším pasažérům, nejlepším na let je dvoumístný R22 Beta II. Jeho cestovní rychlost je kolem 180 kilometrů v hodině, rozhodně nepoletíte nadoraz, bude mít možnost sledovat dění pod sebou v optimální rychlosti.

Podle stavu financí si dohodnete trasu, před startem se dozvíte něco o stroji a pilotáži, potom již následuje start. Na rozdíl od klasických letadel samozřejmě žádné popojíždění, do vzduchu vylétnete jako podrážděný čmelák. 

Boží pohled na Český ráj

Letová hladina bývá na 300 metrech, na snímkování optimální výška, provozující firma dokáže zajistit i profifotografa, který vám ukáže finesy snímání z výšek. Protože boleslavské letiště leží na okraji Českého ráje a nedaleko Kokořínska, léta se většinou nad tyto lokality. Pohled odtud je doslova boží. Natáhnout to ale můžete třeba k Ještědu nebo ku Praze, záleží na vás. Kromě krásné krajiny také v plném rozsahu uvidíte devastaci, megastavby skladů, obří zástavbu solárními elektrárnami...

Pokud vás pilotování uchvátí, můžete absolvovat jednodenní kurz, většinou se sejde partička, která využije čtyřmístnou verzi R 44 Raven I, s cestovní rychlostí asi 200km/h. Po pozemní instruktáži se pod vedením profesionála vystřídáte po 20 minutách při řízení letu v kokpitu. Po návratu se let vyhodnotí, to zjistíte, co jste v euforii z letu nedělali dobře, nebo naopak.

Velkou lahůdkou je nový stroj Robinson R 66, nádherná turbinová helikoptéra s doletem kolem 600 kilometrů a cestovní rychlostí kolem 200 km/h.

Nejen vrtulníky

Mladoboleslavská společnost provozuje i malá letadla například Blackshape, jehož upravená verze VLA military se v minulém roce zúčastnila mise na letadlové lodi Cavour 550. Létání Blackshapem je také nádherným zážitkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám