Hlavní obsah

Z Krnova a Ostravy pojedou historické vlaky. Hlučínská trať slaví sto let

Novinky, Radek Vráblík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stoleté jubileum oslavuje železnice Kravaře ve Slezsku – Hlučín. Historické vlaky pojedou z Krnova a Ostravy.

Foto: Radek Vráblík

Plakát akce.

Článek

Druhou železnicí Hlučínska se stala letos jubilejní staletá trať Kravaře ve Slezsku – Hlučín, která doplnila vlakovou síť už v roce 1913. Do osudů dráhy zasáhly obě světové války. Dnes ale těmito místy koleje brázdí vlakové lokálky. V sobotu 21. září si na kolejišti užijí zážitky především nadšenci historických vlaků.

„Z Ostravy-Svinova a z Krnova pojedou historické motorové vlaky, které se v Opavě spojí a pojedou do Hlučína, zpět do Kravař, opět do Hlučína a po příjezdu do Opavy se rozjedou zpět do Ostravy a Krnova,“ informoval Pavel Horna z Opavského železničního klubu.

Příznivci a obdivovatelé historických vlaků se mohou těšit na motorový vůz „Hurvínek“ s přípojnými vozy. O cestující se budou starat pořadatelé v historických uniformách. Vlak z Krnova vyjíždí v 7.14, z Ostravy už v 6.23 hodin. Z Opavy východ bude vlak odjíždět v 8.20 do Kravař, odkud bude do Hlučína pokračovat v 9.10 hodin.

„Ve stanici Kravaře ve Slezsku bude ráno hrát dechovka, v Dolním Benešově ranní vlak přivítají mažoretky. Z Hlučína v 10.50 hodin odjede historický autobus a pojede po trase zrušené železnice do Petřkovic a nedostavěné trati do polských Chałupek,“ pokračoval Pavel Horna z Opavského železničního klubu.

Nádraží v Kravařích navštíví Monika Žídková

Kdo bude ale chtít, může se vydat zpátky do Slezských Kravař historickým vlakem, po jehož příjezdu bude před nádražím od 11.30 do 13.15 hodin probíhat hlavní doprovodný program, který bude doprovázet moderátor Radek Vráblík ze Studia STA. V Kravařích ve Slezsku vystoupí místní folklorní soubor Karmašnice a další na řadě bude tradiční dechovka. Cestující zároveň zaujme ukázka současné i historické hasičské techniky a účast Miss ČR a Miss Europe 1995 Moniky Žídkové.

„Pokud pojedete z Kravař do Hlučína odpoledním spojem s odjezdem ve 13.16 hodin, tak už vůbec nebudete litovat, protože v Hlučíně bude odpoledne doprovodný program zakončen dechovkou a v autobuse Dopravního podniku Ostrava budete moci získat informace k systému ODIS. Ve všech stanicích, kde bude probíhat doprovodný program, si zájemci budou moci koupit brožurku, pohlednici anebo kalendář vydaný u příležitosti tohoto výročí a další propagační předměty s železniční tématikou,“ dodal Pavel Horna.

Po bohatém programu z Hlučína odjede historický vlak zpět do Opavy ve 14.52, z Kravař v 16.21 hodin. Z Opavy do Ostravy odjede jedna část vlaku v 16.40, do Krnova druhá část v 16.54 hodin.

Na přípravách se podílí mnoho organizací

Pořadatelem oslav je Opavský železniční klub, pořadatelem doprovodného programu je Sdružení obcí Hlučínska, dopravcem zvláštních historických vlaků jsou Slezské zemské dráhy. Dalšími partnery akce jsou Železniční muzeum moravskoslezské, Olpas Moravia Krnov, Společnost Považskej Dráhy Žilina, Jiří Kadula s historickým autobusem Karosa ŠL11, Studio STA – multimediální agentura, České dráhy, Dopravní podnik města Ostravy, Integrovaný dopravní systém ODIS a města Kravaře, Dolní Benešov a Hlučín.

Reklama

Výběr článků

Načítám