Hlavní obsah

Wackerbarth vás uchvátí dixíkem při popíjení vínečka

Novinky, Vratislav Konečný

Pravobřežní svahy Labe kolem Dráždan jsou proslulé vinicemi. Dobře se tu sedí, vyhlídka do kraje je působivá a po větším truňku ji máte veselou. Vínko vám šušká samé příjemné věci, čas se zastaví a kyselinka začíná působit. Číšníče, dolej, a můžeš po okraj, ač to není způsobné, ale mok tak chutná...

Foto: ©archiv Schloss Wackerbarth
Článek

Rád tu posedím, ochutnám sklenku bílého, další na sebe nenechá dlouho čekat. Protože tu z našinců nejsem sám, a ne všichni se se saskou němčinou popasují po rozumnu, na nádherném zámečku Wackerbarth se přizpůsobili i českému vínomilci.   

Vinařství na saském zámku Wackerbarth v Radebeulu u Drážďan v květnu spustilo české internetové stránky a zavedlo i další nové služby v češtině. Čeští hosté tu tak nyní mohou vybírat z měsíčně aktualizovaného jídelního lístku v češtině nebo se zúčastnit prohlídek a degustací o víně či sektu s českým audioprůvodcem.  

Chuťové pohárky dostanou zabrat, mozkovna také

Mimo pravidelných akcí se tu konají i zvláštní tematické slavnosti a oslavy. O letnicích vinařství přichystalo na svatodušní neděli 27. a pondělí 28. května (11-18 hodin) vystoupení dixielandových a brassových kapel Top Dog Brass Band, Winkler Brass Band, Ludwig & Joe a Hotspurs. Program moderuje Silvio Zschage ze saské radiostanice MDR 1.

Pro děti je přichystán dětský dixieland (15-16 hodin) a na novém dětském hřišti také řada veselých atrakcí. Vstup na dixielandové koncerty je zdarma.

Celá akce je rovněž skvělou příležitostí k posezení u vín a sektů z místní produkce či k ochutnání kulinářských specialit a k procházce vinicemi. O letnicích připravuje Wackerbarth již pravidelně na svatodušní neděli a svatodušní pondělí příjemný sváteční brunch (11-14 hodin) se sektem, lahodnými čaji, různými druhy kávy a samozřejmě i s bohatými švédskými stoly a s degustací tří vybraných vín z vlastní vinařské produkce.

Kde se dobře hýří

Vinařství Zámek Wackerbarth je nejstarší výrobce sektů v Sasku a první zážitkové vinařství v Evropě. Zdejší koncept představuje ojedinělou kombinaci vzdělávacích akcí na téma péče o vinohrad, kvalita a jakost vín a výroba sektů kvašením v láhvích.  Návštěvníci zde mají možnost také poznat kulinářskou stránku saské historie a příjemnou kombinaci saské a mediteránní kuchyně.

Radebeul leží v těsné blízkosti Drážďan, onoho proslulého centra pompézních oslav a barokní radosti ze života. V Sasku se už odjakživa říká: "V Chemnitzu se vyrábí, v Lipsku prodává, jen aby se pak vše mohlo prohýřit v Drážďanech." Právě k tomuto účelu si saský kurfiřt a polský král August Silný nechal v těsné blízkosti Drážďan vystavět řadu venkovských sídel a letohrádků.

Informace o akci:

TERMÍN KONÁNÍ: neděle a pondělí 27. a 28. května, kapely 11-18 h, brunch 11-14 h, ADRESA: Wackerbarthstraße 1, 01445 Radebeul, WEB: http://cs.schloss-wackerbarth.de, NĚMECKÝ NÁZEV AKCE: Pfingstausflug ins Dixieland, Schloss Wackerbarth, Radebeul.

Reklama

Výběr článků

Načítám