Hlavní obsah

Vzpomínkový pochod uctí památku výsadku Clay-Eva

Novinky, Rudolf Karlík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní 14. ročník nočního pochodu Clay-Eva z Hostišové do Bystřice pod Hostýnem se tentokrát uskuteční pod záštitou a s účastí hejtmana zlínského kraje Jiřího Čunka.

Foto: Rudolf Karlík

Skauti pokládají kytici k pomníku paraskupiny Clay-Eva

Článek

V pátek 21. dubna se již po čtrnácté sejdou nejen účastníci pochodu, ale také pamětníci a zájemci o události 2. světové války. V loňském roce úspěšně absolvovalo tento poměrně náročný pochod v celkové délce 36 km rekordních 222 účastníků.

Jedná se o připomenutí výsadku paradesantní skupiny Clay-Eva, která v katastru obce Hostišová u Zlína seskočila v noci 13. dubna 1944. Tato skupina ve složení velitel Antonín Bartoš, šifrant Jiří Štokman a radiotelegrafista Čestmír Šikola patřila podle anglického SOE (výbor pro zvláštní operace) k jedněm z nejúspěšnějším.

Po třídenním pochodu hlavně v noci se jim podařilo dostat do Bystřice pod Hostýnem, kde navázali kontakt s místními odbojáři. Zahájili tak především zpravodajskou činnost, kterou úspěšně, i přes infiltraci kolaborantů, vykonávali až do konce války.

Skupina Clay-Eva operovala také na Vsetínsku, jedním ze spolupracovníků byl i tehdejší starosta Vsetína a významný vynálezce Josef Sousedík. Za svou odbojovou činnost byl několikrát zatčen a během výslechu gestapem byl 15. prosince 1944 zastřelen.

Účast na slavnostním zahájení pochodu přislíbila i jeho dcera Zdeňka Veselá. Mezi další významné hosty, kteří přislíbili účast, patří Antonín Bartoš, syn velitele skupiny, žijící ve Washingtonu, a Čestmír Šikola, syn radisty skupiny. Nebude chybět ani historická vojenská jednotka, která vypálí čestnou salvu, a pokud bude příznivé počasí, tak nad hlavami účastníků zakrouží vrtulník AČR, z nějž symbolicky vyskočí tři výsadkáři a položí kytici k pomníku.

Letošní pochod bude taky vzpomínkou na autora pomníku Jiřího Karlíka, který tragicky zahynul v loňském listopadu. Na jeho počest bude symbolicky pojmenovaná trasa z Hostišové do Rackové. Tímto směrem se vydal už na Velikonoce roku 1953, kdy se jako 2,5letý ztratil v lese. Naštěstí byl nalezen poblíž tamější hájenky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám