Hlavní obsah

Vzkazy a záznamy Zdeny Höhmové a Něžné náboje Jaroslava Koléška v rožnovské galerii CreArs

Novinky, Luboš Gassmann

Výstavní síň CreArs v Rožnově pod Radhoštěm zve diváky na první letošní prodejní autorskou výstavu malířky a grafičky Zdeny Höhmové a sochaře Jaroslava Koléška. Vernisáží provede přední český malíř a výtvarný pedagog Boris Jirků a na diváky čeká také překvapení v podobě hudebního doprovodu.

Foto: Zdena Höhmová
Článek

Malířka, grafička a ilustrátorka Zdena Höhmová je výraznou osobností české výtvarné scény, což dokumentuje množství autorských výstav, které realizovala u nás i v zahraničí. Je také zastoupená ve sbírkách institucí veřejných i soukromých. Působí jako pedagožka a je členkou uměleckých několika uskupení (Sdružení Q). Byla oceněna Cenou Města Brna za rok 2012 za osobitý umělecký projev.

Tvorbu Zdeny Höhmové charakterizuje osobitá volba témat a adekvátní výběr výtvarných prostředků. Typická pro její výtvarný projev je kombinace výtvarných technik, propojení olejomalby s kresbou uhlem nebo frotáží v hladké i strukturální malbě nebo otisky barevných pigmentů a grafitu, které tak spojují dva důležité a konstantní rysy její malířské tvorby - smysl pro experiment a cit pro zachování kontinuity.

Vedoucí Ateliéru sochařství Fakulty umění Ostravské univerzity Jaroslav Koléšek je laureátem Ceny Václava Chada (2003) a Ceny Rudolfa Schlattauera (2010). Charakteristickým znakem jeho tvorby je využívání napětí mezi lidským a industriálním prostorem, hledání kontrastů, soubojů či naopak spojení až splynutí těchto dvou světů. Dvojice ponorek, živé vrtulníky a další, v sochách zobrazované stroje, jsou zástupnými symboly živých bytostí a představují personifikace mezilidských vztahů. Bronzové, skleněné nebo laminátové plastiky jsou zpracovány s plným důrazem na sochařsky cítěnou formu.

Vernisáž výstavy, která trvá až do 14. května, se uskuteční 30. března v 17.00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám