Hlavní obsah

Vzhůru na palubu - dálky volají... byl úvod besedy účastníka Expedice navigare 2011

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodními slovy hymny Expedice navigare 2011 zahájil Michal Vidura vzpomínkovou besedu o dobrodružné plavbě, která byla uskutečněna Archou Community o. s. Brno mezi 10. a 18. červnem minulého roku.

Foto: fotoalbum Archy Community o.s.

Expedice navigare 2011 u Jadranu na chorvatském pobřeží

Článek

Archa Community zajišťuje organizování volnočasových aktivit pro tělesně postižené lidi. Od roku 1990 řada dobrovolníků aktivně prosazuje začlenění jejích členů do normální společnosti překonáváním psychologických bariér za pomoci i fyzicky náročných aktivit. Protože dobrovolnými průvodci jsou převážně studenti, o dobrodružné nápady není nouze. Společně již sjížděli řeky, překonávali nepřístupné terény, lanové dráhy a podobně.

V minulém roce přišla Lucka Keška Kulišová s dalším odvážným nápadem, a to podívat se k moři a strávit týden na jachtě. Když se přidal zkušený Libor, který se ujal funkce kapitána, realizace byla zpečetěna. V počtu deseti členů - tři vozíčkáři, jeden člen s berlemi, jejich průvodci, humorně nazývaní velbloudi, a obsluha jachty - vypluli z přístavního města Biograd na Moru, aby poznali velkou část Jadranu a chorvatského pobřeží. Pluli 6 dní a urazili 158 námořních mil, tj. cca 240 km.

Zde se Michal Vidura neubránil vzpomínkám na nezvyklé zážitky: člověk musel být otrlý, aby zvládl každodenní lezení po příkrých schodech, všude omezený prostor, vaření na houpajícím se vařiči a problémy s mořskou nemocí. Nepříjemné věci však rychle nahradily poznatky s ovládáním jachty a plachet, koupání v moři, návštěva ostrůvků a seznámení s flórou a prostřednictvím Lucky i geocachingem.

Dále přiznává nejsilnější pocit opojení z bezmezného prostoru moře, který podbízel úvahy o smyslu lidské existence. Samotný život na lodi byl specifický, zesílily mezilidské vztahy. Všichni se podíleli na psaní lodního deníku, všichni fotografovali a točili videa. Byla zažita jiná realita, ze které se nakonec nechtělo zpátky. Dalším silným zážitkem pak byly nevěřícné pohledy okolních lidí, když při ukončení plavby byly vykládány vozíky a berle.

Zajímavá beseda se tak stala důstojnou tečkou za Dnem otevřených dveří v Centru pro zdravotně postižené Pardubického kraje, detašovaného pracoviště v Ústí nad Orlicí, pořádaného dne 6. června, kde pro klienty a veřejnost byly vystaveny kompenzační pomůcky, které lze zapůjčit, i s uvedením plánovaného nákupu dalších. Novinkou budou od září vyčleněné hodiny plavání v ústeckém krytém bazénu pro zdravotně postižené s relaxací, odpočinkem i zábavou.

Vedle programů sociální rehabilitace a osobní asistence bylo zpřístupněno příjemné prostředí, kde je poskytováno příchozím zájemcům odborné sociální poradenství.

V další útulné místnosti jsou čtyři počítače s tiskárnou, kopírkou a skenerem, kde podle potřeby účastníka odborná konzultantka PC s porozuměním provádí zaškolení či radu s požadovanými úkony, ať se jedná o XP nebo Windows 7, Word 2007 nebo 2010, podle toho, co klient doma vlastní. Vždyť i při všemožné poskytované péči pro ulehčení života tělesně postižených je to právě počítač, internet a sociální sítě, které představují téměř hlavní způsob komunikace s okolím.

Reklama

Výběr článků

Načítám