Hlavní obsah

Vzhůru na hřbitov za rockem, poezií a vizuálními vjemy

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Písecká hřbitovní kaple sv. Trojice nabízí na druhý nedělní podvečer nového roku pořad plný hudby, poezie a poutavé velkoplošné projekce. Protagonisty večera bude jednak muzikantské seskupení 2 Generations, poetickou složku pak zastoupí místní rodák Milan Princ.

Foto: Václav Turek

2 Generations

Článek

Skladby 2 Generations, ve kterých jsou často k dohledání otázky povědomí našich evropských křesťanských tradic, stejně jako třeba odkazy na řeckou mytologii, nejsou rozhodně jednoduché popěvky, v kterých se střídá sloka s líbivým a zapamatovatelným refrénem.

Jedná se o delší kompozice, které ve spojení s promítaným synchronním obrazovým doprovodem dávají posluchači prostor vnímat komplex hudby, textu a vizuálního zpracování jednotlivých skladeb.

Dalším účinkujícím bude písecký básník a textař Milan Princ, který s podmalbou improvizací Břetislava Bakaly na místní varhany (tento nástroj byl dříve majetkem našeho cestovatele Jiřího Hanzelky) přednese pravděpodobně ukázky ze své rozsáhlé básnické tvorby, nelze vyloučit, že skromně sáhne po poezii některých svých přátel, improvizace lze očekávat i v poetické složce večera.

Z Princovy bohaté textařské spolupráce nelze vynechat dlouholetou spolupráci s Romanem Dragounem, jehož je takřka dvorním textařem, vydal za účasti spousty spřátelených hudebníků i dvě profilová alba: „Tabula Rasa?“ a „Smrti má“. Básnické sbírky reprezentují tituly Letadla a trumpety, K Honzíčkovi cesta a jako poslední Archanděl a Gabriela. 

Dojde tedy obdobně jako na témže místě v nedávném pořadu Krásná řeč, kde vzorky díla českých básníků byly proloženy tanečními kreacemi, k propojení poezie s hudbou, a to vše v podání místních, léty prověřených autorů.

Tříkrálový večer poezie a hudby pořádá 8. ledna CKMěstaPísku, začátek devadesátiminutového programu v 18 hodin. 

Kostel Nejsvětější Trojice, v kterém se nachází koncertní síň, je pozdně gotická stavba z 16. století s vyřezávanou renesanční kazatelnou. Dnes již okolní hřbitov neslouží k ukládání ostatků zemřelých, a to od roku 1950, kdy bylo rozhodnuto o zrušení hřbitova, od roku 1973 je z něj pietní místo, kde jsou k vidění náhrobní desky slavných osob, jako třeba Otakara Ševčíka nebo Augusta Sedláčka.

Reklama

Výběr článků

Načítám