Hlavní obsah

Vzhůru do Veltrus na Chotkovy hraběcí dožínky

Novinky, Martin Tlustý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 10. srpna se v zásobní zahradě vedle veltruského zámku již tradičně uskuteční vždy hojně navštěvované Dožínky hraběte Chotka.

Foto: Archiv zámku

Středočeský zámek Veltrusy patří k nejvýznamnějším dílům vrcholného období barokní architektury v Čechách.

Článek

Program v rozlehlé zahradě jako obvykle poběží mezi desátou dopoledne až pátou odpoledne. Orientován bude převážně na děti a jejich rodiče či prarodiče, na své si však přijdou i návštěvníci bez ratolestí.

K tanci bude letos vyhrávat Mělnická partička a ve velké části zahrady budou probíhat ukázky tradičních venkovských řemesel.

Divadélka pro děti se letos ujme soubor Pruhované panenky. Zpěvem potěší Vycpálkův pěvecký sbor, jakož i Krušnohorský pěvecký sbor z Teplic. Se svým vokálem se přidá i Eva Charvátová, jinak členka sboru Národního divadla. Nebudou chybět ani ukázky lidových tanců v podání pražských konzervatoristů.

Během dožínek proběhne zde již tradiční a důkladně propracovaná ukázka jízdy na koních s jezdci a hlavně s jezdkyněmi v historických kostýmech a převážně na ženských sedlech.

V areálu zahrady budou rovněž rozprostřeny oblíbené tematické dílničky, historické tržiště a stánky s občerstvením pro malé i velké. Pro delší posezení a něco dobrého k snědku bude k dispozici rovněž i vedlejší zámecké bistro zvané Kravín.

Akce vyvrcholí ve tři odpoledne dožínkovým průvodem, na jehož konci bude předán dožínkový věnec hraběti Chotkovi, jehož v tomto případě již tradičně zastoupí stávající kastelán veltruského zámku Pavel Ecler, pochopitelně ve špičkovém historickém kostýmu.

V posledních letech zdejší dožínky sužovala vedra, kdy bylo doslova k padnutí, podle předpovědi na sobotu by však letos mělo být lehce pod mrakem s teplotami kolem 24°C.

Veltrusy jsou situovány zhruba 25 kilometrů severně od Prahy a jsou dobře dostupné po dálnici D-8, Exit Kralupy. Veltruský zámecký park má víc vstupů, na kruhovém objezdu u veltruského kláštera buď můžete zabočit do centra Veltrus, kde je hlavní brána do parku, nebo můžete naopak zabočit vlevo ke starému veltruskému mostu a poté doprava pokračovat směrem k veltruskému campu, kde je velké parkoviště a k zámku to budete poté mít přibližně jen stovku kroků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám