Hlavní obsah

Vzácné varhany ve Smetanově síni rozezní Benjamin Righetti

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dva loňské varhanní koncerty ve Smetanově síni Obecního domu v Praze navazuje letos nový cyklus recitálů, jehož cílem je poskytnout mimořádný hudební zážitek a také obnovit využívání vzácného nástroje.

Foto: Benjamin Righetti (archiv)

Vynikající švýcarský varhaník, pedagog a skladatel Benjamin Righetti - titulární varhaník chrámu sv. Františka v Lausanne.

Článek

Unikátní varhany ve Smetanově síni pocházejí z roku 1912. Na jejich výrobě se podílela firma Jan Tuček z Kutné Hory a německá firma Heinrich Voit a synové z Durlachu u Karlsruhe. Ve své době patřily k nejmodernějším nástrojům na světě, byla zde použita poprvé v Rakousku-Uhersku elektropneumatická hrací i rejstříková traktura.

Varhany mají tři manuály, 72 rejstříků a přes 4000 píšťal. Zajímavostí je, že byly navrženy tak, aby varhaník mohl sedět kdekoli na pódiu, tedy s atypickým pojízdným elektrickým hracím stolem.

Švýcarský varhaník

V Den české státnosti – v sobotu 28. září - se představí vynikající švýcarský varhaník, pedagog a skladatel Benjamin Righetti - titulární varhaník chrámu sv. Františka v Lausanne, který pravidelně koncertuje, nahrává a vyučuje také na Hudební univerzitě v Lausanne.

Na programu je Románská symfonie pro varhany op. 73 od Charlese-Marie Widora, dále zazní Suita op. 5 Maurice Duruflého.

Koncert začíná v 11 hodin a koná se za podpory Švýcarského velvyslanectví v České republice a pod záštitou švýcarského velvyslance J. E. Dominika Furglera.

Cyklus varhanních recitálů, jehož pořadatelem je Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK ve spolupráci se společností Obecní dům, a. s., bude pokračovat 21. prosince, kdy na vzácné varhany zahraje Pavel Svoboda. Závěrečný recitál se uskuteční 4. dubna 2020 a pražskému publiku se představí maďarský varhaník Balázs Szabó.

Reklama

Výběr článků

Načítám