Hlavní obsah

Výtvarné centrum Chagall zachytilo na výstavě Mizející Ostravu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mizející Ostrava je název výstavy, kterou Výtvarné centrum Chagall uzavírá svou 29. sezonu v Ostravě. Na výstavě prezentuje řadu autorů, kteří zachytili Ostravu, její hutě, šachty, stavby a život lidí převážně na konci století devatenáctého a ve století dvacátém.

Foto: Josef Zajíc

Výtvarné centrum Chagall Ostrava: Mizející Ostrava. Uprostřed proluky dnes uvidíte OC FORUM Nová Karolina. Jiří Kudělka: Ostrava - Karolina, koksovna

Článek

Výstava prezentuje všechny možné druhy výtvarného umění, které zachycuje život v Ostravě v době minulé. Především zachycuje obrazy ze života Ostravy, které současný člověk již v reálu neuvidí. Proto je výstava velmi poučná. Návštěvník si může na obrazech konfrontovat minulost se skutečností.

„Výtvarné centrum Chagall jsme založili v roce 1990, přesněji řečeno 9. září výstavou Ostravských autorů. V určité době jsme měli po kraji a v České republice šestnáct galerii, ve kterých jsme dali možnost se prezentovat více než dvou tisícům autorů, kteří byli již v počátku naší galerie velmi známí, nebo se v průběhu těch dvaceti devíti let známými stali,” informoval majitel centra, historik umění, soudní znalec, malíř a galerista PhDr. Petr Pavliňák.

Výstava Mizející Ostrava představuje díla autorů různých generací ve výtvarných oborech grafika, kresba, malba i sochařská díla, která jsou členěna do tří tematických okruhu: Město a jeho proměny, Průmysl a Sociální život.

V tematickém okruhu Sociální život Ostravy dokumentují ve svých dílech život dělníků, horníků, žen a děti na haldách či horníků v harendách A. Hála, H. Salichová, V. Wünsch, O. Lasák a další.

„Pro nastávající třicátý rok Výtvarného centra Chagall chystáme hned v úvodu výstavu z tvorby české etnografky, malířky a ilustrátorky Heleny Salichové (24. 4. 1895 - 2. 7. 1975). Budeme připomínat 125 let od jejího narození a 45 let od úmrtí.  V další části roku se představí výstava Industrial Art ve spolupráci s Vítkovicemi. Následovat bude výstava českých krajinářů se zaměřením na Julia Mařáka (29. 3. 1832 - 8. 10. 1899) a jeho žáky. V listopadu a prosinci 2020 se uskuteční výstava Igora Kitzbergera a vlastně celé jeho rodiny,” dodal Petr Pavliňák

Výstava Mizející Ostrava bude k vidění do 6. ledna 2020.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám