Hlavní obsah

Výtvarná díla Miroslava Petříka dárkem pro milovníky umění v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub přátel umění v Ústí nad Orlicí připravil na sváteční prosincové dny v Galerii pod radnicí výstavu malíře, grafika, fotografa Miroslava Petříka, která je jeho pohledem nejen do současnosti, ale i do minulých příběhů, do kterých láká nahlédnout také všechny milovníky umění.

Foto: Stanislava Dvořáková

Sakura jako oslava krásy svým nepřekonatelným kouzlem je zajímavým zpestřením vánočního prostředí. (olej 1997)

Článek

Klub přátel a umění v Ústí nad Orlicí připravil na sváteční prosincové dny a vstup do Nového roku pro své členy a všechny milovníky umění pomyslný dárek ve formě uměleckého zážitku. Výstava je dárkem pro každého z důvodu své všestrannosti, kdy si každý vybere obor, který je mu nejbližší.

Ve dvou sálech Galerie pod radnicí si návštěvníci mohou prohlédnout tvorbu Miroslava Petříka obsahující malbu, kresbu, grafiku i fotografii. Zároveň se mohou seznámit s různými malířskými technikami, a to olejem, pastelem, akvarelem a kombinovanou technikou. V grafické tvorbě je to technika suché jehly a leptu s akvatintou. Dále to jsou četné ukázky exlibris s městskými a hudebními motivy, kde je vyhledávaným autorem a jeho exlibris jsou zastoupeny v mnoha soukromých sbírkách.

Z užité grafiky jsou vystaveny loga, plakáty a diplomy, z ilustrací kresby na soubory veršů od Jana Skácela: A znovu je tu loňský rok, koníčku počkej, zmírni krok a koho na cestu se ptát? Koníčku, zůstaň chvilku stát.

Ani tímto bohatým výčtem jeho činnost nekončí. Neopakovatelnou krásu okamžiku zachycuje na fotografiích, kdy jako aktivní sportovec a dlouholetý předseda sportovního klubu juda se stal v roce 2012 oficiálním fotografem Českého svazu juda.

Nejčastějším motivem jeho prací jsou krajiny, nejraději maluje zátiší, housle ztvárněné v hudebních rezonancích a slunečnice. Každý obraz je nejen současnou ukázkou krásy, ale zároveň skrývá příběh života autora či daného subjektu. Dokonalost zobrazení je pak spojnicí pochopení celého dění existence života.

Sám divák se může vžít do daného příběhu, případně na jeho základě si vytvořit svůj vlastní a tímto snem obohatit vzpomínky, které jsou příznačné vánoční atmosféře.

Důkazem je zasnění před olejomalbou sakury, květem nepřekonatelné krásy, který lze pěstovat i v našich podmínkách a lze ho rychlit jako barborky, takže může být i symbolem našich Vánoc. Neméně poutavými jsou olejomalby slunečnic, které svou vlastností otáčení květů za sluncem jako by byly poslem nastupujícího slunovratu.

Početné obrazy krajiny jihočeského Týnu nad Vltavou, kde je Miroslav Petřík ředitelem Městského domu dětí a mládeže, jsou pak podnětem k zamyšlení nad darem krásy orlickoústecké přírody.

Ani sportovcům není oblast umění odepřena. Nad fotografiemi pohybové náročnosti a umění oboru juda mohou snít o kariéře ve svém vybraném sportu.

To vše přináší návštěvníkům výstava, která potrvá do 4. ledna 2014. Velice příjemnou vzpomínkou je pro ty, kteří přišli na zahájení 12. prosince. Na pozvání manželů Hartmanových se vernisáže účastnil osobně Miroslav Petřík se svým přítelem Jiřím Hlinovským, členem Spolku sběratelů a přátel exlibris v Praze, který výstavu uvedl dalšími profesními i osobními údaji ze života autora. Nebylo náhodné přiznání autora, že sám se učil neúspěšně hrát 6 let na housle a tak je raději začal dobře malovat. Poděkováním byly tóny houslí v podání úspěšné účastnice KHS Hany Jasanské.

Reklama

Výběr článků

Načítám