Hlavní obsah

Výstup na nejvyšší vrchol Bílých Karpat

Novinky, Lenka Durďáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pohledu na Bílé Karpaty dominuje vrchol Velká Javořina s nezaměnitelnou siluetou vysílače. Celoročně sem vystoupají turisté a cyklisté po některé ze značených tras a nechávají se kochat výhledy na česká i slovenská pohoří a odkud jsou prý při velkém štěstí vidět i první vrcholky rakouských Alp.

Foto: Lenka Durďáková

Velká Javořina

Článek

Velká Javořina je nejvyšším vrcholem Bílých Karpat a v těsné blízkosti prochází hranice mezi Českou a Slovenskou republikou. Od roku 1990 se zde každoročně konají Slavnosti bratrství Čechů a Slováků, které navazují na tradici z doby první republiky. Na vrcholu se tyčí 135 metrů vysoký vysílač tvořící nepřehlédnutelnou dominantu. Vrcholová část Javorina je součástí národní přírodní rezervace Javorina, v roce 2008 zde byl vyhlášen prales.

Na vrchol vede hned několik značených tras po udržovaných stezkách. Nejkratší z nich vede od Kamenné boudy po červené (5,5 km s převýšením 326 m).

Ke Kamenné boudě se dostanete autem z malé slovácké obce Slavkov a po zhruba 6 km směrem na Strání-Květnou odbočíte doprava na „rozcestí Javořina“. Jedete-li od Strání, odbočku najdete po asi 4 km po levé straně. Zaparkovat můžete přímo i zde a prodloužit si tak procházku o necelé 3 kilometry, jinou variantou je pokračovat v cestě ke Kamenné boudě a zaparkovat až na místním parkovišti. Nemusíte však jezdit autem, „rozcestí Javořina“ je současně i zastávkou autobusu.

U Kamenné boudy pozvolna začíná výstup na Velkou Javořinu. Cesta je velmi příjemná, stoupání pozvolné. V polovině cesty se k odpočinku nabízí odpočivadlo „U Bětina javoru“ a odtud jsou to na vrchol jen 2 kilometry. Strmější stoupání nabídne pouze zhruba 300 závěrečných metrů lemovaných vrcholovými loukami bez lesního porostu, které jako odměnu nabízí výhledy do okolí.

Při dobré viditelnosti na slovenské straně můžete vidět Malé Karpaty, Povážský Inovec, Strážovské vrchy a Malou Fatru. Na české straně pak další vrcholy Bílých Karpat s Velkým Lopeníkem, směrem na severovýchod Beskydy, dále Vizovické a Hostýnské vrchy, západně Chřiby a navazující Ždánický les a jižně Pálavu. A při velkém štěstí a za zimní inverze jsou prý vidět i zmiňované první vrcholky rakouských Alp.

Na vrchol vedou ještě další tři stezky pro pěší z České strany - z obce Strání-Květná po zelené (5,2 km, převýšení 645 m), z Vápenek po modré (5,6 km, převýšení 541 m), z Nové Lhoty po zelené a dále po vrcholové červené (z Kubíkova vrchu 6,2 km, převýšení 393 m). Ze Slovenské strany k vrcholu vede asfaltová cesta končící kousek pod vrcholem u Holubyho chaty, která nabízí zázemí a místo k odpočinku před sestupem zpět dolů.

Výstup na Velkou Javořinu není náročný, zvládnou jej hravě i děti a nezřídka se na cestu pustí i cyklisté. Ač si výstup zaslouží celodenní výlet, dá se zvládnout i za půlden. Nezbývá než přát všem hezké počasí a dechberoucí výhledy.

Reklama

Výběr článků

Načítám