Hlavní obsah

Výstavu Vánoce z papíru otevřou v Přešticích

Novinky, Věra Kokošková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Které výstavy bývají návštěvnicky nejvděčnější? Přece ty vánoční - a pak také ty, při jejichž vzniku může přiložit ruku k dílu téměř každý, aniž by musel být profesionálním muzejníkem.

Foto: Drahomíra Valentová

Jedna z dětských prací, která oživuje vánoční muzejní expozici v Přešticích.

Článek

Obojí potvrzuje výstava Vánoce z papíru, kterou 25. listopadu 2010 otevírají pracovníci Domu historie Přešticka.

Tematicky je rozvržena do tří částí. První představuje málo známé žánrové pohlednice z bohaté sbírky PhDr. Jiřiny Hánové. Zachycují představy našich předků o svátcích zimy z doby secese a pocházejí z dílen Mikoláše Alše a staňkovského rodáka Josefa Weniga.

Oba malíři jsou také autory prvních českých papírových betlémů, které zde samozřejmě nechybějí. Spolu s dalšími betlémy, většinou se západočeskými motivy, je zapůjčili členové Betlemářů Plzeňska - Jan Doležel, Tomáš Faltys a Irena Rybářová. Překvapením pro přátele železnice může být i železničářský betlém Josefa Jíchy, který si navíc mohou zájemci zakoupit.

Druhá část výstavy zahrnuje papírové vánoční ozdoby, zhotovené podle historických předloh z doby první republiky. S jejich výrobou si pohrály ženy z přeštického Klubu důchodců. Jsou názorným důkazem, že v jednoduchosti bývá krása.

O něco náročnější jsou ukázky Kratochvilných vystřihovánek výtvarnice a hudebnice Markéty Vránové, která techniku vystřihování z papíru dovedla k dokonalosti. Celou expozici dotvářejí trojrozměrné práce dětí z MŠ v Gagarinově ulici v Přešticích a žáků I. stupně ZŠ Přeštice, které vyrobili buď sami, nebo za pomoci rodičů. 

Ukázkám různých způsobů práce s papírem jsou v Domě historie Přešticka vyhrazena odpoledne všech adventních nedělí. 28. listopadu v době od 14 do 17 hodin je bude předvádět pracovnice Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Mgr. Ivana Sieberová, v dalších termínech se ve stejném čase budou ohánět nůžkami šikovné místní skautky.

Výtvarná galerie v podkroví městského muzea uvádí nově obrazy dolnolukavického malíře Milana Kasla. Vánoční výstavy v Přešticích končí jako obvykle počátkem příštího roku o Třech králích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám