Hlavní obsah

Výstavu art quiltů pořádá knihovna ve Vamberku

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krása zašitá v krajce se nazývá výstava, která je až do 27. července k vidění v prostorách Městské knihovny ve Vamberku a jež byla zahájena v rámci 14. ročníku Mezinárodního setkání krajkářek v tomto městě.

Foto: Knihovna Vamberk (archiv)

Členky skupiny Ten to Twelve vystavují Krásu zašitou v krajce ve vamberecké knihovně.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy v Městské knihovně ve Vamberku se uskutečnilo za přítomnosti členek skupiny Ten to Twelve, autorek textilních obrazů, inspirovaných patchworkovou technikou. „Dámám se tady u nás moc líbilo - prostředí, výstava i hudební doprovod souboru Kvítek,” podotkla k vernisáži knihovnice Marcela Poláčková.

Art quilty, jak se výsledek vzešlý z dílny X – XII (neboli Ten to Twelve) odborně nazývá, obsahují nejen klasický patchwork, ale i další techniky, jako jsou textilní koláže, sítotisk, látky barvené rzí i vyvazovanou batiku či barvení sněhem. To vše doplňuje ruční nebo strojové prošívání.    

A proč Krása zašitá v krajce? Art-guilty vystavené ve Vamberku využívají všechny druhy krajek, takže vedle krajky paličkované, také vyšívanou, šitou či háčkovanou, pocházející buď z rodinných sbírek autorek obrazů, nebo od dárců, kteří uvítali jejich zapracování do neobvyklých obrazů.

Zajímavostí je také to, že některá z vystavených děl byla součástí třicetidílného souboru guiltů, připraveného v roce 2012 pro jednu z kategorií výstavy Praque patchwork meeting. Po vystavení v Praze se soubor přemístil na největší evropskou výstavu patchworku v anglickém Birminghamu, již každoročně navštíví až třicet tisíc lidí.

Členky skupiny pravidelně prezentují svoji tvorbu nejen na již zmiňované mezinárodní výstavě Praque patchwork meeting, konající vždy v dubnu, ale například i na Carrefour Européen du Patchwork ve Francii. V Česku mohli příznivci výtvarného umění obdivovat jejich práci v Hlinsku, Klatovech, Fulneku nebo České Skalici.  

Reklama

Výběr článků

Načítám