Hlavní obsah

Výstavou v Poličce zavzpomínají na svého rodáka, malíře Bořivoje Borovského

Novinky, Alena Zavoralová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poličském muzeu plánují výstavu k nedožitým osmdesátinám malíře a grafika Bořivoje Borovského. Ta představí jeho tvorbu převážně z posledního desetiletí.

Foto: Alena Jandlová
Článek

Bořivoj Borovský se narodil v Poličce roku 1933, později odešel do Hradce Králové, kde se stal uznávaným pedagogem a v červenci loňského roku v Hradci Králové i zemřel.

Na výstavě s názvem Putování krajinou budou návštěvníci muzea mít možnost blíže se s jeho tvorbou seznámit. Malíř a grafik zůstával věrný krajině. Sám o tom řekl: "Mé obrazy jsou krajiny. Krajině jsem zůstal věrný ne z nějakého rozhodnutí nebo programu, ale snad pro obyčejnou věrnost. Krajina v paměti zůstává. Paměť ale musí být jiná než jen vizuální. Z krajiny jsem čerpal od svých nejzazších začátků. Obrazy jsou krajinami mého světa, mého pohledu do oblak a velkých prostor."

První krajiny maloval na rodné Vysočině, ale záhy (od roku 1959) se odvrátil od viděné reality k řeči malířských forem, dalo by se říct k abstrakci. Nezachycuje už skutečnou krajinu, ale vytváří skutečnost novou - obrazovou, která k nám promlouvá výtvarnou řečí linií, forem, objemů a barev. Inspirace krajinou však zůstává. Často to může být kámen, ale i mraky.

"Mraky jsou mým tématem už aspoň dvacet roků. Mraky, kámen a padající světlo. Tím mohu vytvořit prostor, ne iluzívní, ale obrazový. Vyjádřený hlavně barvou... Můžu ho "protrhnout" a dostat se "za plátno" a současně vybudovat prostor "před plátnem". Někdy velmi konkrétní, jindy neurčitě chvějivý," uvedl malíř.

"Není důležité, co je na obraze namalováno, ale jak působí na naše pocity a nálady stejně jako báseň nebo hudební skladba," řekl rovněž.

Výstava bude k vidění do 31. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám