Hlavní obsah

Výstava vláčků na zámku v Novém Městě nad Metují

Novinky, Ivana Karlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve spolupráci se správou zámku v Novém Městě nad Metují připravuje Modelářské centrum z České Skalice již 5. ročník výstavy vláčků. Uskuteční se o víkendu 22. a 23. dubna v krásných prostorách Galerie Pod Žebrovkou.

Foto: Ivana Karlíčková

výstava na zámku

Článek

Expozice výstavy zaujme pamětníky historie Československé dráhy provozem modelů parních vlaků, mladší generaci mohou být bližší modely ze současnosti.

Návštěvníky jistě upoutá stále se rozšiřující modulová železnice, která se snaží věrně napodobit nádraží i samotnou trať č. 032, dříve označovanou jako „trať 3b“ z Jaroměře do Trutnova. V současnosti je v provozu model stanice Česká Skalice a zastávky Velká Jesenice, ve výstavbě jsou Starkoč, Červený Kostelec a Malé Svatoňovice.

Jelikož prosklená arkáda nepojme vše, představíme návštěvníkům alespoň část tohoto rozsáhlého projektu. Aby byl model zajímavý nejen pro pamětníky, oživí jej několik fiktivních modulů, například model železničního mostu, dlouhý tunel protínající zalesněný kopec, a především originální modul nazvaný „Konec světa“, který je společnou prací členů modelářského kroužku.

I letos budou představeny nové modely kolejišť ze soukromých sbírek modelářů z Náchodska, Rychnovska a Královédvorska. K vidění budou modely kolejišť různých měřítek N, TT a H0, a určitě se bude na co dívat. Výstavu zpestří propracované modely vojenské techniky a papírové modely staveb a vozidel... A samozřejmě práce dětí z modelářského kroužku z letošního školního roku.

Novinkou je prezentace práce programovacího kroužku, jehož členové prostřednictvím programovací platformy ARDUINO rozsvítili vjezdová a odjezdová návěstidla na modulu stanice Česká Skalice.

Modelářské centrum z České Skalice připravilo i letos bohatý doprovodný program, hrací stolky s dřevěnými vláčkodráhami pro nejmenší návštěvníky, workshop, kde si budete moci vyzkoušet svoji zručnost na Laser cut modelu domečku, a vytvořit si za odborné asistence malé diorama s krajinou.

Výstavu doplní nabídka potřeb pro modeláře včetně novinek v sortimentu. Chystáme ještě další milá překvapení, ale to již uvidíte sami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám