Hlavní obsah

Výstava v Ostravském muzeu představuje ragby

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní muzeum v Praze ve spolupráci s Ostravským muzeem otevřelo v pondělí 25. září novou putovní výstavu nazvanou "Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti". Výstava seznamuje návštěvníky s historií tohoto sportu, s jeho myšlenkou a pravidly.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 26.9.2017 Ostravské muzeum:Výstava Ragby. Hra síly, odvahy a bojovnosti.

Článek

Návštěvníci Ostravského muzea tak mají možnost si prohlédnout jedinečné předměty ze sportovních sbírek Národního muzea - dobovou výstroj a výzbroj ragbisty, cenné klubové předměty, plakáty a historické fotografie. 

„Rozhodli jsme se představit bohaté sportovní sbírky Národního muzea i mimopražským návštěvníkům vzdálenějších koutů naší republiky. Putovní výstavu, která prezentuje populární sport, si mohou nyní prohlédnout v Ostravském muzeu. Mezi nejcennější vystavené předměty patří unikátní výšivka s 2. poloviny 19. století zobrazující první zápas v ragby,” řekla během vernisáže Šárka Rámišová z oddělení tělovýchovy a spotu Historického muzea Národního muzea v Praze.

Výstava také připomíná ragbyový oddíl TJ Sokol Mariánské Hory, Ostrava, který letos slaví 70 let od svého založení. 

„Ragbyový klub byl založen před sedmdesáti lety. Slavíme tedy kulatiny. Výstava ovšem reaguje na loňské oslavy 90. výročí od založení ragby v Československu. Výstava se proto přestěhovala tady do Ostravy, aby připomněla nejen naše ostravské výročí, ale aby informovala o ragby v celé jeho šíří. U nás v Ostravě se dá vývoj ragby rozdělit na dvě etapy od založení v roce 1947 až po rok 1999 a potom po období, kdy jsme se přestěhovali do Mariánských Hor v Ostravě a dostali jsme se pod křídla TJ Sokol Mariánské Hory. Máme nové, krásné hřiště, kde se připravuje asi 220 našich členů,” informoval hlavní trenér oddílu Dalibor Čech.

Oddíl má v soutěžích družstva všech věkových kategorií od přípravky až po dospělé družstvo mužů a také družstvo žen, které D. Čech trénuje. První turnaj žen se uskutečnil v roce 2006 ve Zlíně, kde se již také zúčastnilo družstvo žen TJ Sokola Mariánské Hory. Tehdy kapitánkou družstva byla Kateřina Čechová. 

Výstava potrvá do 3. prosince. Muzeum je otevřeno ve dnech pondělí - pátek od 9.00 do 17.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 13.00 hodin a v neděli od 13.00 do 17.00 hodin. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám