Hlavní obsah

Výstava v muzeu v Ústí nad Orlicí představuje technické hračky prapradědů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V městském muzeu v Ústí nad Orlicí lze do 12. září navštívit výstavu hraček z let 1850 - 1960. Pod hlavičkou Muzea technických hraček v Praze představuje zapůjčené exponáty sbírek mechanických hraček sběratele a opraváře Michala Widenského a historika umění Miroslava Smahy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Velký model elektrifikovaného kolejiště je sestaven z historických železničních hraček vyrobených světovými firmami z třicátých let 20.století.

Článek

Hračky mají kouzelnou moc, která umožňuje starší generaci vrátit se do dětských let. A nejen to, dokážou oživit letité vzpomínky na dávné doby, takže mladá generace má možnost poznat, jak žil jejich praděda i prapraděda. Navíc v hračkách je skryta i historie a technická úroveň doby jejich vzniku.

To vše přispělo před dvaceti lety, kdy nad zaprášeným kouskem neznámého předmětu uvažoval Michal Widenský o jeho účelu, že se stal sběratelem a opravářem starých hraček. Tuto svoji zálibu shromáždil do sbírek a tak v současné době pod hlavičkou Muzea technických hraček v Praze spolu s historikem umění Miroslavem Smahou vystavují tyto exponáty v různých městech po celé České republice.

Nyní je možné od 30. května do 12. září oživit dávné vzpomínky i v Městském muzeu v Ústí nad Orlicí. Navíc pro mladou generaci je vyčleněn koutek (malá dílna), kde si mohou sestavit modely ze stavebnice Merkur a dokázat svoji tvůrčí fantazii a obratnost.

Výstava byla zahájena 29. května vernisáží, na které autoři a sběratelé Michal Widenský a Miroslav Smaha podali obšírný výklad k jednotlivým exponátům vyrobeným v roce 1850-1960, vybavených hodinovým strojkem na klíček, jiné parním strojem nebo elektromotorem a zároveň je předvedli v činnosti.

Před zraky diváků defilovaly dětské modely parních strojů, plechové soupravy vláčků s parními lokomotivami, nejstarší automobily a letadla, vojenská technika a vojáčci, další pohyblivé postavičky na klíček, tancující zvířátka i brouci. Pro malé hospodyňky byly vyčleněny pokojíčky pro panenky, kuchyňky se sporáky a nádobím i obchůdek s koloniálním zbožím.

Nechyběly ani jedny z prvních dětských projektoskopů a kinematografů z doby kolem roku 1900. Optické hračky byly dále zastoupeny první dětskou promítačkou (laterna magica) z let 1883-1890.

Zároveň byla poskytnuta informace o světových firmách zabývajících se výrobou hraček v třicátých letech 20.století - MÄRKLIN Göppindem, BING Norimberk, HUSCH Horní Litvínov, INVENTOR (MERKUR) Police nad Metují, ZBROJOVKA Vsetín, TIOKA Brno. Samostatná vitrína byla věnována gumovým hračkám firmy BAŤA, a to pískajícícm gumovým postavičkám dětí, panenek v kroji a zvířátkům.

Nadstavbou funkce hraček pak byly modely historických krajin inspirované skutečnými událostmi jako všeobecnou mobilizací v roce 1938, všesokolským sletem a koncem 2. světové války.

Pro milovníky železnic a vláčků bylo na závěr vernisáže připraveno překvapení. V potemnělém sále byl představen s ozvučením a v plné činnosti na tříkolejnicovém systému s rozchodem "0" velký funkční model elektrifikovaného kolejiště sestavený z historických železničních hraček. Za dokonalého osvětlení kolejiště dobovými lampičkami třicátých let 20. století se vynořila nádraží s osvětlenými nástupišti, železniční mosty, tunely a další stavby. Bylo možné sledovat návěstidla, semafory s pohyblivým ramenem i samosklopné závory.

Celá výstava je tak dokonalou ukázkou dětského světa hraček.

Reklama

Výběr článků

Načítám