Hlavní obsah

Výstava Svatopluka Slovenčíka bude od pátku znovu zpřístupněna a ukončena derniérou

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava Svatopluka Slovenčíka, která byla nečekaně kvůli havárii přerušena, bude v pátek 7. února znovu zpřístupněna veřejnosti. Lidé si budou moci díla prohlédnout do neděle 9. února. Na páteční večer je naplánován i komponovaný večer, který výstavu ve zlínském 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU symbolicky zakončí.

Foto: Michaela Mitáčková

Výstava Svatopluka Slovenčíka v přízemí budovy 14.

Článek

„Derniéra této výstavy začne 7. února v 18.30 hodin. Pořad nazvaný A s bohem mluvívám osobně asi po šestatřicíti deci je večerem poesie Oldřicha Mikuláška, kterou uslyšíte v interpretaci herečky Heleny Čermákové a herce Ondřeje Mikuláška,“ pozval na akci dramaturg večera Pavel Petr. Slavnostní zakončení hudebně doprovodí horňácká muzika Miroslava Minkse.

Retrospektivní výstavu připravila Krajská galerie výtvarného umění u příležitosti 80. výročí narození Svatopluka Slovenčíka (1934 –1999). V přízemí budovy 14 jsou k vidění desítky jeho děl. K základnímu okruhu témat děl Svatopluka Slovenčíka náleží především části interiérů a ateliérových zátiší.

„Tyto důsledně stylizované, věcně a v plochách cítěné obrazové kompozice začal vytvářet již na sklonku studií na pražské Akademii výtvarných umění v letech 1967–1968. Od poloviny 70. let zájem rozšířil rovněž na figurální motivy a na drobné divadelní scény, budované dynamicky v hutných barevných hmotách blízkých abstrakci,“ uvedla kurátorka výstavy Pavlína Pyšná.

Na přelomu 70. a 80. let začaly vznikat první rozsáhlé série kombinovaných kreseb, koláží, kvašů i materiálových asambláží. Kromě autorových tradičních témat se jednalo o zaujetí částmi staveb, lešení či rytmem ulic města Zlína. Závěrečná léta jeho tvorby reprezentují tzv. monochromy nebo též eternity a malířsky pojednané térové papíry či obrazové kompozice s neonovými trubicemi.

Tuto jedinečnou výstavu mohou návštěvníci zhlédnout od pátku do neděle, od 10.00 do 18.00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám