Hlavní obsah

Výstava slaměných objektů je k vidění v ART mlýnu v Bohuslavicích u Kyjova

Novinky, Jiří Tauber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studenti Lesnické a dřevařské fakulty, Mendelovy univerzity v Brně vytvořili land artové objekty. Do konce srpna budou k vidění na výstavě Slaměné objekty, které zdobí krásné prostření ART mlýnu v Bohuslavicích u Kyjova.

Foto: Jiří Tauber

Nad hladinou, autorka objektu: Alena Vymazalová

Článek

Výstavu slaměných objektů vytvořili studenti prvního ročníku oboru nábytek v rámci předmětu Základy techniky tvorby a Výtvarná výchova.

Každý autor ke své práci přistupoval individuálně a díky velkému nadšení ze strany studentů vzniklo celkem 27 slaměných exponátů. Exponáty byly vytvořeny pro krásný prostor Botanické zahrady a arboreta Mendelovy univerzity v Brně. Zde byly exponáty vystaveny v červnu 14 dní a pro velký zájem byly objekty po ukončení výstavy přemístěny do prostor ART mlýnu v Bohuslavicích u Kyjova. Zde je můžou návštěvníci vidět do konce srpna.

Land art je umělecký styl, který se poprvé objevil v 60. a 70. letech ve Spojených státech. První výstava se konala v roce 1968 v New Yorku a měla být protestem proti komerčnímu umění, které bylo vystavováno v galeriích. Přejímá myšlenky minimalismu a konceptuálního umění. Exponáty jsou vytvořeny z omezeného množství pouze přírodních materiálů, které se nabízí v dané lokalitě. Objekty jsou úzce spjaty a konkrétním místem ve volné přírodě. 

Land art na Mendelu: už po dvanácté se v Botanické zahradě a arboretu uskutečnila tato akce, která má rok od roku stále větší úspěch. V loňském roce bylo téma výstavy Krása a dokonalost přírody, v předešlých letech například Bydlení je hra nebo Člověk & příroda. Akce byla za podpory Ústavu nábytku, designu a bydlení Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně.

ART mlýn Bohuslavice: Zajímavé prostředí posledního z pěti mlýnů v Bohuslavicích inspiruje k poznání historie v ART muzeu legend a realizaci vzdělávacích a kulturních aktivit (výstavy, výtvarné dílny, školní exkurze, podpora dobrovolnictví). Pravidelně se zde koná interaktivní folklórní festival Mlýnské kolo – historické dny – letos v neděli 30. července.

Slaměná dílna: v rámci nového festivalu Oslava dávných časů proběhne v areálu ART mlýna slaměná dílna v sobotu 5. srpna, kdy si návštěvníci budou moci vytvořit vlastní slaměné objekty pod vedením autorů slaměných exponátů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám