Hlavní obsah

Výstava Respekt věnuje pozornost konzumaci alkoholu mladistvými

Novinky, Alena Lochmannová

Výstava s názvem Respekt, která je součástí komunikační kampaně Respektuj 18, je k vidění v plzeňských Smetanových sadech. Plzeňské osobnosti sdělují prostřednictvím výstavy své názory na konzumaci alkoholu nezletilými.

Foto: Magistrát města Plzně

Plzeňské osobnosti sdělují prostřednictvím výstavy své názory na konzumaci alkoholu nezletilými.

Článek

Venkovní expozice ve Smetanových sadech, jež bude veřejnosti přístupna do 19. srpna, navazuje na komunikační kampaň v prostředcích městské veřejné dopravy a na distribuci informačních materiálů do restauračních zařízení a maloobchodů.

Cílem společného projektu je změnit přístup veřejnosti ke konzumaci alkoholu mladistvými a podpořit omezení prodeje a podávání alkoholu těmto osobám. Samotná výstava představuje vybrané osobnosti Plzně, které se vyjadřují k danému tématu a k respektu, jednomu z důležitých druhů lidského postoje k jiným osobám či názorům.

"Naším cílem je, aby si lidé při prohlížení výstavy uvědomili, že respekt má mnoho podob. Člověk může být respektován nejen pro své činy, ale i postoje. A jedním z těchto postojů může být například to, že neschvaluje prodej a podávání alkoholu mladistvým," uvedl Aleš Průša, vedoucí odboru bezpečnosti a prevence kriminality magistrátu.

"Oslovili jsme některé plzeňské ikony, které vzešly z projektu společnosti Plzeň 2015 a svým životem jsou určitou inspirací pro ostatní," uvedla Drahomíra Mandíková, ředitelka firemních vztahů a komunikace Plzeňského Prazdroje.

Mezi oslovenými ikonami jsou tak například Jana a Martin Fojtíčkovi, zakladatelé neziskové organizace Ledovec, architekt Jan Soukup, učitelka základní školy Eva Markvartová, plzeňský biskup František Radkovský nebo malíř, sochař a restaurátor Jaroslav Šindelář.

Organizátoři projektu usilují o zapojení široké veřejnosti do diskuze o snížení tolerance pití alkoholu nezletilými a z tohoto důvodu zvolili jako prostředek venkovní výstavu. Její součástí je takzvaná Respekt stěna, prostor, kde lidé mohou vyjádřit, co nebo koho respektují a proč.

"Věříme, že výstava ve veřejném prostoru, je dobrým místem pro otevření široké diskuse nad tématem kampaně. Chtěli bychom požádat všechny její návštěvníky, aby svým názorem přispěli k rozvoji společenských postojů, které pomohou našim dětem bezpečně projít obdobím dospívání," uvedl Petr Hrouzek, ředitel plzeňského Centra protidrogové prevence a terapie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám