Hlavní obsah

Výstava pro malé i velké dámy

Novinky, Elen Sladká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vernisáž výstavy modelů historických oděvů na panenkách, která se konala v Muzeu J. A. Komenského v Uherském Brodě, potěšila oko i srdce nejedné dámy. Muzeum zde představilo kolekci 80 modelů ze sbírky Zdeňky Mudrákové, které mapují proměny módy od 13. do 20. století.

Foto: Elen Sladká

Střípky z dějin módy v Uherském Brodě

Článek

Návštěvníci výstavy zde mají jedinečnou možnost porovnat vývoj módy. Vedle sebe tu najdete jak velmi složité a zdobné rokokové či barokní róby, tak poměrně střízlivé šaty z období vlády císaře Napoleona, uniformy římských legionářů nebo šaty, které se běžně nosily na ulicích na konci 20. století.

Paní Mudráková se šití těchto modelů věnuje od dětství. Vytváří je podle nejrůznějších obrazů a dobových módních časopisů. Během času se jí podařilo shromáždit sbírku dobových fotografií, oděvů a různých doplňků od 60. let 19. století.

„Pro prezentování modelů jsem zvolila klasické panenky o velikosti cca 30 cm, protože nejlépe dokreslují reálnou podobu jednotlivých kostýmů. Po mnoha experimentech padla volba na typovou postavu panenek Barbie. Jejich postava je totiž ideální pro prezentaci dámských korzetů, které takto nejlépe vyniknou. A korzet u historických oděvů často vytváří samotný základ módní siluety,“ vysvětlila paní Mudráková.

A jak taková panenka v historickém oděvu vzniká? Samotné tvorbě modelu předchází důkladné studium zdrojů a předloh. Různé úpravy látek včetně barvení, obstarávání veškerých materiálů k výrobě. Při požadavku maximálního přiblížení k předloze je tato fáze velmi časově náročná. Trvání samotné výroby je pak již otázkou náročnosti modelu a počtu detailů. Například jen vytvoření šperků pro císařovnu Josefínu trvalo šest hodin. A model pro královnu Alžbětu I. Anglickou pak trval více než měsíc. Každý model dotváří i dobové doplňky, účes, kabelky, rukavičky a šperky.  Boty jsou vyrobené klasickým obuvnickým způsobem a dají se vyzouvat. Panenkám nechybí ani spodní prádlo nebo punčochy.

Vernisáž výstavy zpestřil zajímavými ukázkami několika historických tanců Šermířský klub Uherský Brod. Výstava potrvá v muzeu až do konce prázdnin a určitě si její návštěvu nenechejte ujít.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám