Hlavní obsah

Výstava připomene Karla Absolona a Jindřicha Wankla

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravské zemské muzeum v Brně připravilo výstavu Karel Absolon - manažer a strůjce velkých vizí. Je věnovaná nejznámějšímu krasovému badateli meziválečného období Karlu Absolonovi, od jehož narození uplyne 140 let, a Jindřichu Wanklovi, zakladateli moravské archeologie, jenž zemřel před 120 lety.

Foto: Jiří Smutný

Z plakátu k výstavě

Článek

Karel Absolon (1877 - 1960) byl paleontolog, speleolog, zoolog, archeolog. Působil jako profesor na Univerzitě Karlově. Tam založil oddělení pro diluvium, v Brně pak ústav Anthropos při Moravském zemském muzeu.

Významně se zasloužil o poznání moravského pleistocénu. Prováděl výzkum Moravského a jugoslávského krasu a paleontologických stanic na Moravě (Předmostí u Přerova, Dolní Věstonice, Pekárna).

Jindřich Wankel (1821 - 1897) odpromoval na lékařské fakultě ve Vídni a následně pracoval jako lékař v Blansku. Ve své badatelské činnosti se zaměřil na takzvanou slepou jeskynní zvířenu. V té souvislosti objevil řadu dosud nepopsaných druhů.

Prozkoumal a zmapoval řadu jeskyní Moravského krasu včetně propasti Macocha. Jeho nejzásadnějším objevem bylo velké pohřebiště v jeskyni Býčí skála, známé jako halštatský pohřeb. Zabýval se i sestavováním koster jeskynních zvířat a jako první sestavil kostru jeskynního medvěda.

Výstava bude k vidění v Dietrichsteinském paláci, Zelný trh 8. Vernisáž se uskuteční v úterý 21. února v 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám